Universiteit Maastricht schenkt fMRI-scanner aan Cubaans neurocentrum

Array

De Universiteit Maastricht heeft een van haar scanners voor breinonderzoek geschonken aan het Cuban Neurosciences Center (CNEURO), een vooraanstaand onderzoekscentrum in Latijns-Amerika. De 3 Tesla fMRI-scanner werd vandaag ontmanteld en uit het imaging lab van de psychologiefaculteit getild voor transport naar Cuba; eindbestemming Havana.

De 3T Siemens Allegra scanner is een MRI-scanner speciaal ontwikkeld voor snelle beeldvorming en functionele imaging van de hersenen. De scanner werd door UM-wetenschappers gebruikt voor onderzoek naar de werking van het brein en voor klinische studies naar onder andere beroertes, epilepsie, tumoren en multiple sclerose.

siemens-allegra-3-t-mriMet de komst van de nieuwe 3 Tesla, 7 Tesla en 9.4 Tesla superscanners en daarmee de voltooiing van het imaging center Brains Unlimited eind 2013, beschikt de Universiteit Maastricht nu wereldwijd over een van de meest geavanceerde faciliteiten voor breinonderzoek (Zie ook dit webmagazine artikel). Dit bood de Maastrichtse Faculty of Psychology and Neuroscience de kans haar oude 3 Tesla scanner af te staan aan collega-neurowetenschappers in Cuba, die nog niet over dergelijke apparatuur beschikken.

Rainer Goebel, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen aan de UM: “CNEURO heeft ontzettend getalenteerde breinonderzoekers, die door het gebrek aan een MRI-scanner zelf geen brein-imagingonderzoek kunnen doen. Het is mooi dat de universiteit de scanner kan doneren aan een land en onderzoeksinstituut waar dit écht van betekenis is. Onze bestaande relatie en samenwerking met CNEURO zal hiermee verder versterkt worden.”

“Willen jullie hem hebben?”
Het idee ontstond toen Goebel sprak met Pedro Valdes-Sosa, vice-directeur van CNEURO, op een medisch congres in Los Angeles, waar ze beiden een lezing hielden. Goebel: “Pedro, met wie ik vaker contact heb gehad en mee heb samengewerkt, had gehoord over Brains Unlimited en de nieuwe scanners, en vroeg wat we eigenlijk met onze oude 3 Tesla scanner zouden doen. Daarop antwoordde ik, in eerste instantie bij wijze van grap: ‘Hoezo, willen jullie hem hebben?’.” Terug in Nederland ging Goebel langs de faculteit om het idee voor te leggen, dat meteen positief werd ontvangen.

Pedro Valdes-Sosa: “Uiteraard zijn wij erg blij de scanner van de Universiteit Maastricht te mogen ontvangen. Het brengt voor ons grote mogelijkheden, maar verplicht ons tegelijkertijd ook de scanner in te zetten voor het doen van geavanceerd onderzoek, met een klinische reikwijdte niet alleen in Cuba, maar ook in andere ontwikkelingslanden.”

CNEURO
Het Cuban Neurosciences Center, een gewaardeerd instituut in de internationale brain-mapping-community, heeft meer dan 200 medewerkers die zowel fundamenteel onderzoek naar de hersenfunctie, als studies naar de praktische en medische toepassingen voor diagnose en behandeling van hersenaandoeningen doen.
De oprichting van CNEURO gaat terug tot 1969, toen het National Center for Scientific Research in Cuba de afdeling Neurofysiologie startte. De vakgroep groeide uit tot CNEURO, dat in 1990 officieel werd gevestigd.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen