Voorspellen ziekte-uitbraak met software van Healthmap

Realtime de uitbraak van ziekten volgen: de software van Healthmap maakt het mogelijk en heeft al negen dagen voordat de wereld ervan op de hoogte was, de uitbraak van de ebola-epidemie geconstateerd. Ook het RIVM maakt al gebruik van deze technologie.

HealthMap from healthmap on Vimeo.

Het programma Healthmap is ontwikkeld door epidemiologen en software-ontwikkelaars en analyseert medisch nieuws dat online verschijnt. Zo worden onder andere tienduizenden bronnen zoals social media accounts van dokters, lokale nieuwssites en sites van lokale overheden gescand. Via deze technologie constateerde het programma in maart al een mysterieuze koortsende ziekte die zich verspreidde in de bossen van zuidoost Guinee. Negen dagen later kondigde de World Health Organisation (WHO) de uitbraak van de Ebola-epidemie aan, die zich inmiddels steeds verder over West Afrika heeft verspreid en waaraan al meer dan duizend mensen zijn overleden.

Enorme dataverzameling
Healthmap is ontwikkeld om artsen en onderzoekers te informeren over wereldwijde epidemieën. Door de technologie die informatie vanuit tienduizenden bronnen verzamelt, ontstaat een enorme gratis toegankelijke database met enorm veel informatie, waarin patronen herkend kunnen worden. Met het programma kunnen ziekte-uitbraken daardoor eerder geïdentificeerd en gelokaliseerd worden en bovendien kunnen oorzaken sneller gevonden worden. Er kunnen zelfs alerts worden ingesteld waardoor je automatisch op de hoogte wordt gehouden van de uitbraak van een bepaalde ziekte of epidemieën in een bepaald land of gebied.

Ook op de afdeling epidemiologie van het RIVM wordt al gebruik gemaakt van de software van Healthmap. “In het geval van de Ebola-epidemie is het voordeel dat op deze manier bijvoorbeeld ook gegevens vanuit Nigeriaanse kranten en kranten uit Sierra Leone die wij niet kunnen lezen, in kaart worden gebracht” legt Hella Smit, communicatieadviseur van de afdeling infectieziektebestrijding van het RIVM, uit. Het systeem brengt echter wel een nadeel met zich mee. “Doordat de gegevensverzameling uit al deze bronnen plaatsvindt, zijn niet alle bronnen geverifieerd. Daardoor kunnen mismatches ontstaan die leiden tot rare resultaten” aldus Smit van het RIVM.

Wat kunnen we er precies mee?
Met alle gegevens die verzameld worden krijgen we meer informatie over datgene wat er in bepaalde gebieden aan de hand is. Dr. Marianne van der Sande, hoofd van het centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten (EPI) van het RIVM, legt uit wat we daar nu precies mee kunnen: “Hoe meer informatie er is, hoe beter we kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting, preventie of medicatie. Vaak geldt: hoe meer informatie, hoe meer grip op de situatie en hoe beter er gecommuniceerd kan worden.”

Bron: zorgverzekering.net

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen