Maastricht UMC+ en Radboudumc breiden samenwerking uit

Array

Intensivering samenwerking genetica en apotheek
Het Radboudumc en Maastricht UMC+  gaan intensiever samenwerken op het gebied van  genetica en  farmacie. Gisteravond ondertekenden bestuursvoorzitters Melvin Samsom en Guy Peeters de officiële samenwerkingsovereenkomsten. De samenwerking moet leiden tot een verdere ontwikkeling van de academische expertise en meer innovaties binnen de genetische zorg. De afdeling Klinische Farmacie van het MUMC+ en de Radboudumc Apotheek willen  één gezamenlijk Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Patiëntenzorg vormen. Beide umc’s werken al sinds 2010 samen in het Kinderchirurgisch Centrum Zuidoost-Nederland.  

Guy Peeters (li) en Melvin Samson

Guy Peeters (li) en Melvin Samson

Versterken genetisch onderzoek
Beide Genetica afdelingen behoren tot de internationale top. Door de samenwerking willen ze die positie verder uitbouwen. De umc’s werken al langer samen op het gebied van genetica, deze samenwerking wordt nu geïntensiveerd. Door de samenwerking  bundelen de afdelingen expertise en techniek en willen ze de kwaliteit en doelmatigheid van genetische zorg en diagnostiek vergroten. Daarnaast willen de umc’s gezamenlijk de specifieke academische expertise verder ontwikkelen en de innovatiekracht vergroten. Daarnaast zijn patiënten verzekerd van hoogwaardige zorg, expertise en een compleet aanbod van genoomdiagnostiek.

Prof. dr. Han Brunner zal zowel de afdeling Genetica in Nijmegen als die in Maastricht gaan leiden. Prof. dr. ir. Joris Veltman leidt het wetenschappelijk onderzoek bij beide afdelingen.

Een recent voorbeeld van de inzet van krachtige nieuwe genetische technieken is whole genome sequencing. Met deze techniek kan het complete genetische materiaal van een kind en zijn ouders in kaart worden gebracht. Voor de toepassing hiervan kon met een combinatie van alle beschikbare technieken bij maximaal 4 van de 10 kinderen de oorzaak van de verstandelijke handicap gevonden worden. Met whole genome sequencing lukt dat nu al bij 6 van de 10 kinderen. In juni van dit jaar publiceerden de samenwerkende afdelingen genetica hierover in Nature.

Bundeling farmaceutische zorg
Met de oprichting van het Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Zorg verstevigen de afdeling Apotheek van het Radboudumc en de afdeling Klinische Farmacie van het Maastricht UMC+ een jarenlange succesvolle samenwerking.  De afdelingshoofden van de beide apotheken, Remco de Jong en Ellen Frankfort, vormen samen het bestuur van het centrum.

Vanuit een gedeelde visie  vindt een bundeling van krachten plaats. Sinds 2009 heeft deze intensieve samenwerking al geleid tot centraliseren van een groot aantal activiteiten, zoals  het bereiden van geneesmiddelen, laboratoriumbepalingen en inkoop van geneesmiddelen. Door schaalvergroting  worden dure investeringen voorkomen en kunnen bestaande voorzieningen doelmatiger gebruikt worden. Daarnaast wordt de beschikbare capaciteit en de aanwezige expertise gebundeld en vindt op velerlei gebieden uitwisseling van kennis en best practices plaats. Gezamenlijke verbeterprojecten tillen de farmaceutische zorg op beide locaties op een nog hoger niveau. Een dergelijke intensieve samenwerking tussen twee academische apotheken is uniek in Nederland.

De onderzoekslijnen sluiten aan bij de speerpunten van beide umc’s. Onderzoekers kunnen vanuit beide locaties aansluiten bij elk van deze onderzoeksgebieden en dit wordt ook al in praktijk gebracht. Een gemeenschappelijke onderzoeksraad bewaakt de kwaliteit en afstemming van het onderzoek. Op deze wijze wordt ook op dit vlak de kennis en kunde op beide locaties optimaal gebruikt en uitgewisseld.

Bron: Maastricht UMC+ en Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen