Meer gerichte behandelmethoden voor ziekten van bloed, lymfestelsel of beenmerg

Array

Voor mensen met kanker van bloed, lymfklier of beenmerg wordt hard gewerkt aan meer gerichte behandelmethoden, gebaseerd op het bepalen van DNA-veranderingen. Hoogleraar hematopathologie prof. dr. Daphne de Jong van VUmc leidt in Nederland een aantal onderzoeken op dit gebied. Woensdag 10 september spreekt ze haar oratie uit.

 De hematopathologie bestudeert veel verschillende kwaadaardige ziekten van lymfklier-, bloed- en beenmergziekten, die ieder afzonderlijk relatief zeldzaam zijn, maar die samen jaarlijks zo’n 4.500 nieuwe patiënten treft.

Daphne_de_Jong_vumcNog niet goed genoeg
Tot nu toe werden patiënten met lymfklierkanker behandeld met weinig specifieke standaardbehandelingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de meest voorkomende soort van agressieve B-cel lymfomen. “In veel gevallen is dit tamelijk succesvol, maar in nog meer gevallen nog lang niet goed genoeg”, betoogt patholoog Daphne de Jong van VUmc in haar oratie, op woensdag 10 september.

Overlevingskansen verbeteren
In de afgelopen jaren is er heel veel kennis beschikbaar gekomen over de DNA-veranderingen die de oorzaak zijn van agressieve B-cel-lymfomen – een vorm van lymfklierkanker. “We verwachten dat een behandeling specifiek gericht juist op die DNA-veranderingen heel effectief zal zijn en de overlevingskansen voor deze patiënten enorm zal verbeteren.”

Behandeling op maat
Deze aanpak heet ook wel ‘behandeling op maat’. Door drie grote subsidies van het KWF/Alpe d’Huzes-programma is er nu de mogelijkheid om voor HOVON  (samenwerkingsverband voor klinisch hematologisch onderzoek in Nederland) een programma te ontwikkelen om patiënten met agressief B-cel-lymfoom op basis van hun specifieke DNA-veranderingen gericht kunnen behandelen.

In dit programma zal er een nieuwe pathologie-service-faciliteit opgericht worden, waarin de DNA-veranderingen, zogeheten ‘biomarkers’, snel bepaald kunnen worden. De Jong en haar collega’s werken binnen VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) aan de methodes om voor individuele patiënten de meest geschikte middelen te selecteren – op basis van die biomarkers. Begin 2015 zal het eerste klinische onderzoek, dat hiervan gebruikt maakt, van start gaan.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen