Reumafonds pleit voor vergoeding fysiotherapie

Array

fysiotherapie-200x200Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds, pleit in de Volkskrant voor het opnieuw vergoeden van fysiotherapie voor mensen met reuma vanuit de basisverzekering. Reden daarvoor is een recentelijke uitspraak van de rechter in Amsterdam in een vergelijkbare situatie. Daar ging het om een behandeling voor mensen met het blaaspijnsyndroom. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) achtte de werking van deze behandeling niet onomstotelijk bewezen en wilde het daarom uit het basispakket laten schrappen. De rechter verbood dat, omdat de praktijkervaringen van artsen en patiënten niet voldoende waren meegewogen.

In zijn artikel in de Volkskrant schrijft Ridderbos dat deze uitspraak van de rechter noopt tot het herzien van de bezuiniging uit 2011 om fysiotherapie voor alle vormen van ontstekingsreuma uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. Dat rigoureuze besluit werd uitsluitend gebaseerd
op het ontbreken van grootschalige wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit onomstotelijk vaststelden. De positieve ervaringen van artsen en reumapatiënten met fysiotherapie werden volkomen genegeerd.

Fysiotherapie werkt wel
‘Het is een raadsel waarom een tijdrovend en grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling nodig wordt geacht, terwijl de positieve uitwerking zo evident is, door de medische praktijk wordt erkend en door de patient wordt ervaren. Men blijft stug volhouden dat gebrek aan
alomvattend wetenschappelijk bewijs betekent dat de behandeling onvoldoende effectief is. De ervaringen van de ‘echte’ wereld zijn blijkbaar minder relevant’, schrijft Ridderbos.
‘Minister Schippers zou er goed aan doen om bij de vraag of een behandeling al dan niet in het basispakket moet, juist te kijken naar de praktijkervaringen van artsen en patiënten.
Dat zal ongetwijfeld tot de conclusie leiden dat fysiotherapie voor mensen met ernstige vormen van reuma gewoon weer moet worden vergoed’, aldus Lodewijk Ridderbos van het Reumafonds.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen