Risico’s bij gebruik interferon bèta-producten

Array

Bij de behandeling van multiple sclerose (MS) met interferon bèta-producten (Avonex, Rebif, Betaferon, Extavia en Plegridy) zijn gevallen van trombotische microangiopathie (TMA), waaronder fatale gevallen, gerapporteerd. Er zijn ook gevallen van nefrotisch syndroom gerapporteerd. Zowel TMA als nefrotisch syndroom kan zich een aantal weken of een aantal jaren na aanvang van de behandeling met interferon bèta ontwikkelen. Wees alert op de ontwikkeling van deze aandoeningen.

Newdrugssuchasinterferonbetaappeartoreducethenumberofattacksinmultiplesclerosis1-1-1-3-1-5-1-1-0-0-0De samenvattingen van de productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van de interferon bèta-producten (Avonex, Rebif, Betaferon, Extavia en Plegridy) is daar waar nodig aangepast.

Dit schrijven de firma’s Bayer, Biogen Idec International, Merck en Novartis Pharma in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle neurologen, nefrologen, hematologen, ziekenhuisapothekers en gespecialiseerd verpleegkundigen/assistenten.

Interferon bèta-producten worden voorgeschreven aan patiënten met de aandoening multiple sclerose. Interferon bèta-producten kunnen helpen om de schade aan het centrale zenuwstelsel bij MS te beperken.

http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/1409-DHPC_interferon_beta-producten/default.htm

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen