Nieuwste CT-scanner met kortere scantijd en minder straling

Array

RijnstateRijnstate Arnhem heeft sinds kort de allernieuwste CT-scanner in huis. De nieuwe scanner van Philips scant sneller en hoeft minder straling te gebruiken om dezelfde kwaliteit beelden te verkrijgen. In de CT-ruimte kan met verschillende soorten licht en geluid een sfeer gecreëerd worden die prettig is voor de patiënt.

Sneller, nauwkeuriger en minder straling
Bij een CT-scanner worden met behulp van röntgenstralen en een computer beelden van dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt. Op deze beelden zijn nog meer details zichtbaar dan op gewone röntgenfoto’s. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel, die tijdens het maken van de beelden door de scankast schuift. Zo komt het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van het röntgenveld te liggen.

De daadwerkelijke scantijd op een standaard CT-scanner is kort, en bij de nieuwe CT-scanner wordt deze door de nieuwste technieken ook nog eens gehalveerd. Een patiënt wordt, afhankelijk van het te scannen lichaamsdeel, nog maar 2 tot 20 seconden gescand. Met de nieuwe scanner is door de nieuwste technieken van Philips ook met minder röntgenstraling dezelfde kwaliteit beelden te maken.

Prettige sfeer
Een bijzonder kenmerk van de CT-scanner is dat in de ruimte waarin deze staat een bijzondere sfeer kan worden gecreëerd door verschillende soorten licht en geluid. Om de patiënt gerust te stellen en af te leiden van het onderzoek, kunnen licht en geluid zo ingesteld worden dat de patiënt zich waant in het bos, aan zee of in een fantasiewereld.

Ook voor de zwaardere patiënt
Voor zwaardere patiënten heeft Rijnstate een CT-tafel aangeschaft dat als enige in Nederland tot 295 kilogram kan dragen en een tillift geïnstalleerd die tot 400 kilogram kan dragen.

Meer informatie over Radiologie en Nucleaire Geneeskunde »

Bron: Rijnstate Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen