LUMC opent nieuwe endoscopieafdeling

Array

Het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat 1 februari van start is gegaan, genereert veel respons. Meer mensen dan verwacht sturen de ontlastingstest terug die zij van het RIVM hebben gekregen. Mede hierom opende het LUMC deze maand een compleet nieuwe afdeling endoscopie met de modernste faciliteiten.
Meer mensen dan vooraf ingeschat doen mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ook het verwijspercentage ligt hoger dan verwacht: meer mensen dan vooraf vermoed blijken bloed in de ontlasting te hebben. Bloed kan op darmkanker wijzen.

LUMC-opent-nieuwe-endoscopieafdelingLUMC-opent-nieuwe-endoscopieafdelingExpertisecentrum
“We kwamen aan de grens van onze capaciteit”, zegt maag-darm-leverarts dr. Alexandra Langers. Over het hele land speelde dit, maar de UMC’s kregen er extra mee te maken. Als expertisecentrum ontvangen zij ook doorverwijzingen vanuit omliggende ziekenhuizen.

Het LUMC bouwde daarom een compleet nieuwe afdeling endoscopie – vier kamers en een uitslaapzaal – die op 16 september feestelijk werd geopend door RvB-voorzitter Ferry Breedveld – ondanks de krappe financiën waar momenteel de hele zorg en ook het LUMC mee te maken hebben. “Het LUMC kan niet langer alles doen: je moet kiezen waar je goed in wilt zijn en dit, endoscopie, vinden wij belangrijk”, aldus Breedveld.

Nieuwste technieken
De opening van de endoscopieafdeling werd opgeluisterd met een symposium, waar LUMC-artsen en anderen voor een gehoor van meest huisartsen vertelden over het bevolkingsonderzoek, en waar verbeterpunten liggen. “We hebben een mooie kwaliteitsslag gemaakt”, zegt dagvoorzitter Alexandra Langers over de nieuwe afdeling. “Het bevolkingsonderzoek was de aanleiding om de nieuwste technieken en faciliteiten in huis te halen.”

De nieuwe afdeling endoscopie sluit aan bij de zogenaamde sneldiagnose die het LUMC sinds een jaar aanbiedt voor een groot aantal kankersoorten. Patiënten met verdenking op kanker krijgen al 2 dagen na het onderzoek de uitslag te horen.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen