MMC van start met Centrum voor Kijkoperaties

Array

Bundeling expertise leidt tot grotere veiligheid bij kijkoperaties voor patiënt
Vanaf 1 oktober start Máxima Medisch Centrum (MMC) met het nieuwe Centrum voor Kijkoperaties. Landelijk heeft MMC al jaren een vooraanstaande rol op het gebied van laparoscopie (kijkoperaties in de buikholte). Deze voorsprong wil MMC behouden en verder uitbouwen. Daarom hebben de afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie de handen ineen geslagen. Zij bundelen én delen hun kennis binnen het Centrum voor Kijkoperaties en kunnen zo meer operaties uitvoeren. En dat leidt weer tot een grotere veiligheid voor de patiënt.

Prostaat operatieDe specialisten binnen dit nieuwe centrum verrichten moeilijke kijkoperaties waarvoor grote expertise vereist is. Dankzij jarenlange ervaring kunnen ook deze complexe operaties uitgevoerd worden via een kijkbuis, zoals bijvoorbeeld kijkoperaties aan lever of endeldarm.

Kijkoperatie in 3D
MMC heeft zijn sporen op het gebied van kijkoperaties ruimschoots verdiend. In 1990 was MMC chirurg Willem van Erp de eerste Nederlander die laparoscopisch een galblaas verwijderde in het toenmalige Diaconessenhuis (nu MMC). Tegenwoordig geven de specialisten regelmatig training aan hun collega-specialisten uit andere ziekenhuizen in Nederland. In het Centrum voor Kijkoperaties wordt nauw samengewerkt met de Technische Universiteit Eindhoven, hogescholen en de industrie. Het centrum wordt zo een heus ‘Center of Excellence’. Het uitvoeren van kijkoperaties in 3D is de volgende sprong voorwaarts voor MMC. Daarbij ziet de chirurg tijdens de kijkoperatie nóg beter wat er aan de binnenkant gebeurt.

Voorzitter van de raad van bestuur Jan Harm Zwaveling: “We zijn een nieuwsgierig ziekenhuis. In deze hoogtechnologische omgeving Brainport blijven we voortdurend op zoek naar slimme oplossingen om onze zorg nog verder te verbeteren. Innoveren doen we door samen te werken. Dat komt prachtig samen in dit innovatieve Centrum voor Kijkoperaties.”

Wat is een kijkoperatie?
Bij een kijkoperatie wordt geopereerd zonder een grote wond te maken. De huid hoeft dus niet opgesneden te worden. Door vijf kleine sneetjes van maar één centimeter worden instrumenten met een camera in de buik gebracht. Er gebeurt verder hetzelfde als bij een ‘gewone’ operatie; het wegnemen van een ziek orgaan, of het herstellen van een complicatie in het lichaam. De specialist kan op een (2D- of 3D-) scherm kijken en zo opereren. Dankzij deze techniek heeft de patiënt minder pijn en verloopt het herstel sneller; de patiënt ligt minder lang in het ziekenhuis en de dagelijkse routine kan snel weer opgepakt worden.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen