Landelijk Congres Bewegen in de ouderenzorg

Array

kwetsbare_ouderen-119 januari 2015 – Spant! in Bussum
Mensen afhankelijk van langdurende zorg bewegen veel te weinig. Het schiet er vaak bij in om hen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Daardoor worden zij minder zelfredzaam en verzwakt hun lichamelijke en geestelijke conditie en worden zij sneller afhankelijk van intensieve hulp. Aandacht is nodig op alle beweegterreinen en door alle beroepsgroepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een beroep gedaan op de ouderenzorg om goede beweegstimulering als onderdeel van verantwoorde zorg op te pakken. Daarmee is de opdracht bij de zorginstellingen gelegd om op structurele wijze het activeren en bewegen van de ouderen te implementeren in haar zorgaanbod. Vanaf 2015 gaat de inspectie daadwerkelijk ook toetsen op de naleving.

StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ organiseren op 19 januari 2015 het Landelijk Congres Bewegen in de ouderenzorg. Het congresprogramma is ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, het Nederlands Instituut Sport en Bewegen (NISB), het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG).
Voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, bewoners van instellingen voor gehandicaptenzorg en thuiswonende kwetsbare ouderen is het van belang dat zij meer gaan bewegen. Wij bieden de deelnemers een gevarieerd congresprogramma waarin vernieuwende ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk worden gecombineerd met de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.

 

Dit congres kenmerkt zich door de vele disciplines die elkaar ontmoeten en inspireren. Alle beweegvormen komen tijdens het congres aan bod: preventief, recreatief, functioneel en therapeutisch bewegen. Speciale aandacht gaat uit naar de vraag hoe bewegen in de dagelijkse zorg meer kan worden gestimuleerd.

In het plenaire programma zijn er lezingen van toonaangevende sprekers, waaronder Anja Jonkers directeur Ouderenzorg IGZ en Prof.dr. Erik Scherder hoogleraar Bewegingswetenschappen VU Amsterdam. Daarnaast zijn er 24 inspirerende workshops, hieruit kunnen de deelnemers hun eigen congresprogramma samenstellen.

 

Voor een impressie van het afgelopen congresprogramma zie: <YouTube>. Het complete congresprogramma staat op www.studiearena.nl.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen