Ontwikkelingslanden helpen met anticonceptie uit Oss

Array

Investering van 70 miljoen euro in ‘state of the art’ fabriek. ‘Lean’ productie nodig om te kunnen voldoen aan de vraag
De afgelopen drie jaar heeft MSD ruim 170 miljoen euro geïnvesteerd in hoogwaardige productie in Oss. Vandaag wordt het nieuwe ‘paradepaardje’ officieel geopend: een state-of-the-art fabriek van 70 miljoen euro waar MSD meer dan tien miljoen anticonceptiestaafjes per jaar kan gaan produceren en verpakken. Eindbestemming: vooral ontwikkelingslanden in Afrika en Azië.

Met de langwerkende anticonceptiestaafjes gaat MSD vanuit Oss/Nederland een nog belangrijkere rol spelen in landen waar niet of nauwelijks toegang tot anticonceptie is.

Arme landen waar (jonge) vrouwen vaak ongepland zwanger worden en verloskundige zorg niet vanzelfsprekend is. Een groot probleem: elke twee minuten overlijdt ergens op de wereld een vrouw door complicaties bij zwangerschap en bevalling.
MSD wil ervoor zorgen dat ook mensen in armere delen van de wereld toegang krijgen tot onze medicijnen, in dit geval anticonceptiemiddelen. Vanuit Oss loopt het family planning team al jaren voorop in deze missie. Daarnaast investeert MSD (Merck in de VS en Canada) wereldwijd onder de noemer ‘MSD for Mothers’ over een periode van 10 jaar 500 miljoen dollar om met uiteenlopende initiatieven moedersterfte terug te dringen.
Na jaren van (ver)bouwen, procesverbetering en het omlaag brengen van de kostprijs is MSD met de gloednieuwe productiefaciliteit in staat om elk jaar meer dan 10 miljoen langwerkende anticonceptiestaafjes te maken voor landen in onder meer Afrika en Azië waar de behoefte aan dit soort anticonceptie groot is.

Ter ere van de opening van de nieuwe productiefaciliteit waren belangrijke partners op het gebied van family planning uit Nederland, Europa, de Verenigde Staten en Afrika woensdag aanwezig in Oss om met elkaar van gedachten te wisselen en als eerste de nieuwe faciliteit te bewonderen. Onder hen het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Reproductive Health Supplies Coalition, FP 2020, Women Deliver, Clinton Health Access Initiative en Population Council.

‘Lean’ produceren
Het terugdringen van moedersterfte staat al jaren hoog op de agenda van de Verenigde Naties, met Millenniumdoel 5. In dit kader heeft MSD zich met partners gecommitteerd aan het leveren van anticonceptiestaafjes aan miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden die op dit moment geen toegang hebben tot methodes voor gezinsplanning. MSD heeft de kostprijs voor anticonceptiestaafjes kunnen halveren, zodat het middel ook bereikbaar wordt voor vrouwen in de armste delen van de wereld. In de afgelopen jaren werd de productie ‘lean’ gemaakt, maar een investering van tientallen miljoenen in de nieuwe ‘state of the art’ productiefaciliteit was nodig om aan de toenemende vraag uit voornamelijk ontwikkelingslanden te kunnen blijven voldoen.

Levens redden
Volgens de Verenigde Naties1) kunnen dankzij anticonceptiemethodes als deze elk jaar 90.000 levens worden gered, omdat complicaties bij zwangerschap en geboorte worden voorkomen. Onder de noemer Family Planning 2020 (FP2020) zetten overheden, NGO’s en ondernemingen zoals MSD zich in om uiterlijk in het jaar 2020 anticonceptie beschikbaar te maken voor 120 miljoen extra vrouwen in de armste landen van de wereld.
Met langwerkende anticonceptie speelt MSD een belangrijke rol bij vergroten van de keuzevrijheid van vrouwen in ontwikkelingslanden als het gaat om het krijgen van kinderen. Het anticonceptiestaafje werkt drie jaar en zijn daardoor een belangrijk middel voor vrouwen voor wie toegang tot anticonceptie lang niet altijd en overal beschikbaar is.

Family planning evenement

De MSD-locatie in Oss is de enige productielocatie in de wereld waar dit anticonceptiestaafje wordt gemaakt. Juist vanwege de bijzondere bijdrage die MSD vanuit Oss/Nederland kan leveren aan dit wereldwijde probleem was er voorafgaand aan de officiële opening van de nieuwe productiefaciliteit een paneldiscussie die in het teken stond van ‘family planning’.

Cees Mens (bestuursvoorzitter MSD Oss) fungeerde als gastheer en trapte het evenement af. Vervolgens was Koen Kruytbosch (hoofd Institutional Business Africa, MSD) de moderator van een interessante paneldiscussie over de ‘toegang tot en keuzevrijheid met moderne anticonceptie’, met de volgende partijen: ministerie van Buitenlandse Zaken (Jeroen Roodenburg, Ambassador Private Sector & International Cooperation), FP2020 Partnership (Beth Schlachter, Director), Women Deliver (Katja Iversen, CEO) en Population Council (John Townsend, Vice President, Reproductive Health). Bijzondere rollen waren weggelegd voor John Skibiak (Director Reproductive Health Supplies Coalition) als voorzitter van de paneldiscussie en Maryjane Lacoste van de Bill & Melinda Gates foundation

Feiten & cijfers:
• 170 miljoen euro investeerde MSD sinds 2011 in Oss
• 70 miljoen euro bedraagt de investering in de nieuwe productiefaciliteit in Oss
(hoogwaardige productie van langwerkende anticonceptie met unieke polymeer-
technologie, nieuwe robotgestuurde assemblagelijnen en uitbreiding van de
verpakkingslijn)
• 120 miljoen vrouwen extra helpen in armste landen, uiterlijk in het jaar 2020.
MSD steunt dit doel van Family Planning 2020 (FP2020).
• 10 miljoen anticonceptiestaafjes per jaar uit Oss
• 90.000 levens kunnen elk jaar worden gered met langwerkende anticonceptie
(omdat complicaties bij zwangerschap en geboorte worden voorkomen).
• 500 miljoen dollar investeert MSD (Merck in de VS en Canada) wereldwijd onder
de noemer ‘MSD for Mothers’ over een periode van 10 jaar om met uiteenlopende
initiatieven moedersterfte terug te dringen.

Bronverwijzing:
1) Bron: commissie Live Saving Commodities for Mother and Child

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen