Gezondheidsbeleid van een ouder wordend Europa moet ingrijpend veranderen

Array

Onderzoekers presenteren Europese Verklaring voor Palliatieve Zorg
Palliatieve zorg moet een essentieel onderdeel gaan vormen van het internationale gezondheidsbeleid. Dat is een van de aanbevelingen die onderzoekers van het Radboudumc op woensdag 15 oktober in Brussel doen aan het Europese Parlement. Zij doen dit tijdens de slotconferentie van twee Europese onderzoeksprogramma’s over palliatieve zorg die door de Europese Unie zijn gefinancierd voor een bedrag van 6 miljoen euro.

ouderen zorg verpleegsterZiektes genezen en levens redden werd altijd beschouwd als het belangrijkste doel van de geneeskunde, terwijl het steunen van patiënten met een chronische aandoening en patiënten die overlijden aan hun ziekte, minder prioriteit heeft. Palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van leven van patiënten die worden geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte. Met behulp van vroege identificatie en behandeling kan hun lijden voorkomen dan wel verlicht worden. Deze zorg kan geboden worden naast curatieve behandeling en omvat end-of-life care of terminale zorg.

Leeftijdsvriendelijker Europa
Europese beleidsmakers en besluitvormers krijgen op 15 oktober de Europese Verklaring voor Palliatieve Zorg aangeboden. Deze bestaat uit tien aanbevelingen waarmee de kwaliteit van en toegang tot palliatieve zorg in een leeftijdsvriendelijk Europa moet verbeteren. De aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de onderzoeksprogramma’s IMPACT en EURO IMPACT. De verklaring wordt ondertekend door onder andere leden van het Europese Parlement en de Wereldgezondheidsorganisatie en moet leiden tot belangrijke beleidsveranderingen in de Europese gezondheidszorg.

Dr. Yvonne Engels leidde de IMPACT studie vanuit het Radboudumc: “Palliatieve zorg wordt nog te vaak alleen in verband gebracht met kanker. Onze onderzoeksprojecten hebben uitgebreid aandacht besteed aan mensen met dementie en andere chronische, levensbedreigende aandoeningen. Door palliatieve zorg veel eerder in het ziekteproces te integreren zijn wij in staat te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, en dat leidt tot een betere kwaliteit van leven.”

Omwenteling nodig
Professor Lieve Van den Block van de Vrije Universiteit Brussel, coördinator van EURO IMPACT: “Ouder worden en dementie staan wereldwijd hoog op de politieke agenda’s, waarbij met name wordt gefocust op preventie en behandeling van de ziekte. Dit is zonder twijfel noodzakelijk, maar we moeten er rekening mee houden dat oudere mensen een grotere kans hebben op complexe en meervoudige aandoeningen met aanzienlijke zorgbehoeften over langere tijd.” Professor Sheila Payne van de Lancaster University, voorzitter van de conferentie en President van de EAPC (European Association of Palliative Care): “Iedereen die in de gezondheidszorg werkt zou in elk geval basisvaardigheden palliatieve zorg moeten beheersen. In Europa is er een omwenteling nodig waarbij palliatieve zorg wordt opgenomen in de standaard gezondheidszorg.”

Meer informatie over de conferentie is te vinden op: www.palliativecare2020.eu.

Bron: Radboudumc

Recente artikelen