Melanie Peters nieuwe directeur Rathenau Instituut

Array

Dr. Ir. Melanie Peters wordt met ingang van 1 februari 2015 benoemd tot directeur van het Rathenau Instituut. Zij is nu nog directeur van Studium Generale Utrecht en speelt in die hoedanigheid een centrale rol in het debat over de waarde van wetenschap en de maatschappelijke aspecten van nieuwe technologie. Daarnaast vervult ze diverse andere (neven)functies op het grensvlak van wetenschap, beleid en samenleving. Melanie Peters volgt als directeur van het Rathenau Instituut Jan Staman op die met pensioen gaat.

RTEmagicC_Melanie_Peters_-_250.jpgDr. Ir. Melanie Peters heeft een brede achtergrond in wetenschap, bedrijfsleven en de publieke sector, gecombineerd met ruime ervaring met het (inter)nationaal politiek en maatschappelijke krachtenveld. Ze is opgeleid tot levensmiddelentechnoloog (Wageningen Universiteit) en tot erkend toxicoloog en gepromoveerd op het terrein van de biochemie (Imperial College, London). Zij werkte als wetenschappelijk onderzoeker aan de universiteit van Texas in Austin en als wetenschappelijk onderzoeksleider bij het Shell Research and Technology Centre Amsterdam. Zij vervulde verschillende functies op het snijvlak van wetenschap, beleid, politiek en samenleving, bij het Ministerie van Landbouw, de Consumentenbond en als directeur van Studium Generale Universiteit Utrecht.

Naast haar wetenschappelijke specialisaties hield zij zich onder meer bezig met risicomanagement en -communicatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, human safety, (medische) ethiek, genetische modificatie en intellectueel eigendom. Zij deed ruime ervaring op in adviescommissies van onder meer de SER, de Europese Commissie, WHO, FAO en WTO en is lid van het Nationaal Contactpunt voor de OESO. Daarnaast heeft zij ervaring als toezichthouder.

Melanie Peters ziet er naar uit om bij het Rathenau Instituut aan de slag te gaan: ‘Wetenschap en technologie zijn overal. Politiek en burgers informeren over de mogelijkheden en gevolgen daarvan is urgent in een democratische samenleving. Het is een eer te werken voor het Rathenau Instituut, dat als onafhankelijk instituut de opdracht heeft nieuwe ontwikkelingen te signaleren en inzichtelijk te maken voor welke keuzes deze ons stellen. Ik wil graag bijdragen aan het verbinden van wetenschap en samenleving door een geïnformeerde dialoog over de grote uitdagingen van de 21ste eeuw. Nieuwe media maken het mogelijk steeds meer in directe dialoog te gaan over relevante issues als voedsel, gezondheid en de energievoorziening van de toekomst.’

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, publiceert het over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma’s op het gebied van wetenschap en technologie.

Bron: het Rathenau Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen