Diakonessenhuis ontvangt drie keurmerken voor goede kankerzorg

Array

pink_ribbon_2-199x300Het Diakonessenhuis  in Utrecht ontving de afgelopen maanden drie keurmerken voor goede zorg voor mensen met kanker. Van Borstkankervereniging Nederland kreeg het Diakonessenhuis het roze lintje. Levenmetkanker, voorheen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), overhandigde het ziekenhuis twee groene vinkjes; voor goede prostaatkankerzorg en voor goede darmkankerzorg. Het verkrijgen van deze keurmerken betekent dat het Diakonessenhuis voldoet aan alle eisen van goede kankerzorg bij drie veelvoorkomende kankersoorten.

Een op de acht vrouwen boven de 30 jaar krijgt te maken met borstkanker*. Prostaat- en darmkanker staan in de top 3 van meest voorkomende kankersoorten onder mannen* (* bron: www.cijfersoverkanker.nl). Goede kankerzorg binnen het Diakonessenhuis kenmerkt zich onder andere door snel en – indien mogelijk – binnen een dag patiënten duidelijkheid bieden over diagnose en behandeling, één vast aanspreekpunt voor de patiënt en goede en intensieve samenwerking binnen en buiten de deuren van het ziekenhuis.

Roze lintje borstkankerzorg: binnen één dag duidelijkheid
Thijs van Dalen, oncologisch chirurg: “We betrekken onze patiënten bij alle keuzes in het behandelproces. Een verpleegkundig specialist begeleidt de patiënt gedurende het hele behandelingstraject. Zij kan het behandelproces uitleggen, goed luisteren naar alle wensen van de patiënt en alles volgens deze wensen regelen. En dat is nodig, want er komt heel veel op patiënten af. Daarom vinden we het ook belangrijk dat patiënten snel bij ons terecht kunnen. Als de huisarts een afwijking aan de borst constateert, kan de patiënt nog dezelfde dag bij ons terecht voor onderzoek, de uitslag en het behandelplan. Door deze manier van goede zorg is het Diakonessenhuis vorige maand door Achmea aangewezen als ‘voorkeursziekenhuis borstkanker’. Samen met het roze lintje is dit een mooie erkenning voor onze zorg.”

Groen vinkje prostaatkankerzorg: gezamenlijke kennis en expertise
Als de huisarts een verhoogd PSA (een eiwit in het bloed) constateert, kan dit duiden op prostaatkanker. Patiënten kunnen dan binnen één dag terecht bij de uroloog in het Diakonessenhuis. Roan Spermon, uroloog: “We vinden het belangrijk onze patiënten snel duidelijk te bieden. Tijdens het eerste bezoek op de polikliniek wordt direct aanvullend onderzoek gedaan, als dit nodig is. Binnen één week weet de patiënt waar hij aan toe is. Voor behandeling werken we samen met ziekenhuizen in de omgeving. Voor eventuele verwijdering van de prostaat verwijzen we patiënten door naar het St. Antonius Ziekenhuis en voor radiotherapie naar het UMC Utrecht. Gezamenlijk zetten we onze kennis en expertise optimaal in om patiënten zo goed en zo snel mogelijk te helpen.”

Groen vinkje darmkankerzorg: goede en intensieve samenwerking
Het Darmcentrum Midden Nederland van het Diakonessenhuis heeft alles in huis om mensen te screenen op darmkanker en patiënten met darmkanker goed te behandelen. Zo heeft het team van geregistreerde maag-darm-leverartsen, colorectaal chirurgen (gespecialiseerd in dikkedarmoperaties) en oncologen samen jarenlange ervaring. Ondanks dat patiënten met veel verschillende medisch specialisten te maken krijgen, kunnen zij met vragen of bij onduidelijkheden terecht bij één vast aanspreekpunt. Apollo Pronk, colorectaal chirurg: ‘Om patiënten de best mogelijke zorg te bieden, werken wij achter de schermen goed en intensief samen. Oudere patiënten zien naast de verschillende specialisten ook een geriater. Het keurmerk is een erkenning dat we dit goed georganiseerd hebben en dat we als ziekenhuis goede darmkankerzorg leveren. En al doen we het goed, we blijven altijd alert op de punten waarop we nog kunnen verbeteren.”

Over zorg voor mensen met kanker
Het Diakonessenhuis biedt diagnose, behandeling en nazorg van de meest voorkomende kankersoorten, zoals borst, darm, prostaat, lymfeklier- en longkanker. Verpleegkundigen en medisch specialisten, gespecialiseerde apothekers en paramedici werken samen aan de beste behandelingen. De samenwerkingen tussen de verschillende specialismen achter de schermen zorgen voor snelle diagnose en behandeling. Naast aandacht voor de medische- en verpleegkundige behandeling staat de beleving van de ziekte centraal. Het Diakonessenhuis wil patiënten helpen om ondanks hun ziekte ‘in balans’ te zijn en te blijven. Het Diakonessenhuis beschikt over diverse erkenningen voor kankerzorg waaronder een roze lintje van de Borstkankervereniging, TopZorg predicaten voor borstkanker en prostaatkanker van Menzis en het stempel ‘goede zorg’ van zorgverzekeraar CZ.

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn
Het Diakonessenhuis (169 jaar) is een vooruitstrevend algemeen ziekenhuis waar ruim 2700 medewerkers, onder wie 175 medisch specialisten, zich op drie locaties in de regio Utrecht inzetten om patiënten een breed scala aan uitstekende zorg te bieden. Jaarlijks bezoeken meer dan 400.000 mensen de poliklinieken, worden circa 27.000 patiënten opgenomen en vinden er ruim 37.000 daghandelingen plaats. Kwalitatief hoogwaardige, tijdige en veilige medische en verpleegkundige zorg en zorgzaamheid staan voorop. Het ziekenhuis ontvangt hiervoor regelmatig erkenningen van patiënten en onafhankelijke instanties. Het Diakonessenhuis, erkend opleidingsziekenhuis, verricht diverse (wetenschappelijke) onderzoeken en werkt onder het motto ‘goede samenwerking is goede zorg’ samen met patiënten en diverse zorgpartners binnen en de buiten de regio.

Meer informatie: www.diakonessenhuis.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen