Boek: Jos Cuijten: Is dementie erg? “Je bent me komen vinden”

dementieInzicht in de werking van hersenen van mensen met dementie
Bij SAAM Uitgeverij verschijnt 7 november Is dementie erg? Een boek dat inzicht geeft in de werking van de hersenen van mensen met dementie en hoe je die kennis kunt toepassen in de zorg voor dementerenden. Daarmee geeft het antwoord op belangrijke vragen zoals: Wat is er met een dementerende aan de hand? Waarom weten we vaak niet hoe te reageren op een dementerende? En hoe leer je zien wat ze nodig hebben? Het boek Is dementie erg? is geschikt voor iedereen die nauw betrokken is bij de zorg van mensen met dementie.

Omgevingszorg staat centraal in het werk van auteur Jos Cuijten. Als trainer en consultant is gespecialiseerd in de werking van het beschadigde brein. Cuijten: ‘De kern van het verhaal is dat de omgeving vaak is afgestemd op mensen met gezonde hersenen in plaats van mensen met beschadigde hersenen. Dit geeft stress, veel stress. Ik zie dat mensen meer dement lijken dan ze zijn.’ Is dementie erg? is geschreven dankzij de inzet van zorgprofessionals van dementerenden in zorginstellingen.

Wilma Jongeneel en Marjolein Fleurbaaij volgen en ondersteunen al jaren het werk van Cuijten. Samen werkten zij aan het tot stand komen van dit boek, waarvan Cuijten de inhoud, Jongeneel de tekst en Fleurbaaij de ilustraties verzorgden.

Inzichten
Op de komst van het boekje is al heel positief gereageerd vanuit instellingen die inmiddels werken met de methode. Lilian Bouman, regiomanager en programma manager Planetree bij Rivas Zorggroep: ‘De inzichten die zij ons gaf in de werking van de hersenen van mensen met dementie en hoe je die kennis in de praktijk kunt toepassen, past zó naadloos in onze visie op mensgerichte zorg en is daarmee van onschatbare waarde gebleken.’

Echt contact maken
Cuijten: ‘Door hun hersenbeschadiging kunnen zij ons niet meer begrijpen maar wij, mensen met gezonde hersenen, kunnen wel leren hen te begrijpen. Ervaringen van o.a. verzorgenden en dementerenden laten zien dat afstemmen en werken vanuit mogelijkheden eenvoudig wordt.’ En dat laatste wordt bevestigd door organisaties die hebben samengewerkt met Cuijten. Zo ook bij stichting Innoforte. Leontien van Middelaar, manager Langdurige Zorg: ‘Jos Cuijten brengt ons, nota bene door de wol geverfde professionals in de zorg voor mensen met dementie, nieuwe inzichten. Wie deze kwetsbare mensen wil bereiken, zal zijn gezonde hersenen moeten gebruiken om echt met hen in contact te zijn. Wíj maken het verschil, nu zij het niet meer kunnen! De trainingen en coaching van Jos op onze werkvloer heeft ons daar heel bewust van gemaakt. Onze cliënten fleuren op nu ze merken dat wij ze beter verstaan.’

Het boek Is dementie erg? verschijnt 7 november bij SAAM Uitgeverij en is te bestellen op www.saamuitgeverij.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen