Preventie rugproblemen kan de gezondheidszorg 1,3 miljard euro aan kosten besparen

Elk jaar zijn er 850.000 nieuwe gevallen van nek- en rugklachten, anderhalf miljoen mensen gaan daarmee naar de fysio of oefentherapeut. Veel van dit soort klachten kunnen voorkomen worden door het uitvoeren van een aantal simpele preventieve oefeningen. Dit is de reden dat chiropractor MSc Sten Hofstad samen met een team fysiotherapeuten, chiropractoren en de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘de Wervelkolom’ (NVVR) het initiatief nam om een website en nu ook een app te maken die volledig in het teken staat van preventie.

rugapp2In de MijnOefening app kunnen gebruikers kiezen of ze beter willen bewegen, een betere houding willen aannemen of sterkere spieren willen opbouwen. Verder kunnen ze de duur van de klacht specificeren en aangeven hoe erg de pijn is. Met deze informatie krijgen gebruikers oefeningen toegewezen, inclusief het aantal herhalingen, 3D-visualisaties en een filmpje om deze zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. In totaal zijn er 400 oefeningen in de app beschikbaar.

 

Sten Hofstad, chiropractor en initiatiefnemer van MijnOefening: “Toen ik drie jaar geleden besloot om mijn eigen patiënten oefeningen mee te geven zag ik de mogelijkheden om die voor iedereen toegankelijk te maken. Met de MijnOefening app hoop ik dat vanaf vandaag nog meer Nederlanders naar het credo, “voorkomen is beter dan genezen” leven. Dit zal de gezondheidszorg geld gaat besparen.””

 

Leen Voogt, voorzitter NVVR: “Rug- en nekklachten kunnen het leven behoorlijk dwarsbomen. Met de MijnOefening app kunnen onze leden en alle Nederlanders met rug- en nekklachten hun klachten verminderen en/of voorkomen.”

 

De MijnOefening app is nu ter introductie gratis te downloaden voor iOs https://itunes.apple.com/us/app/mijnoefening/id883155841?l=nl&ls=1&mt=8 en Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mijnoefening.app. De app zal blijvend worden uitgebreid met oefeningen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen