VU ontwikkelt concreet stappenplan tegen pesten op de werkvloer

Array

Op 30 oktober presenteert het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit Amsterdam een model om pesten op de werkvloer aan te pakken: het seminar ‘Pesten op het werk’. ADRIBA is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met gedragsverandering in organisaties. Het model bevat een concreet stappenplan dat gebaseerd is op principes uit de gedragstherapie: gewenst gedrag belonen, in plaats van ongewenst gedrag afstraffen. Het seminar waarop het model wordt gepresenteerd is een samenwerking van de VU, de Stichting Pesten op de Werkvloer en advocatenkantoor RWV Advocaten. Pers is van harte welkom.

Pesten op de werkvloer is actueler dan ooit: denk aan de Nationale Zorgautoriteit, waar een werknemer werd weggepest door het management, met dramatische gevolgen. angstVolgens ADRIBA-directeur Marius Rietdijk kunnen gedragstherapeutische principes bij uitstek worden toegepast bij pesten op het werk. “Straffen leidt in eerste instantie tot gehoorzaamheid. Het werkt alleen op korte termijn. Ongewenst gedrag bestraffen werkt dus niet op lange termijn: de gewenste prestaties belonen wel.”

Slachtoffers krijgen weer invloed op omgeving
Rietdijk en mededirecteur Joost Kerkhofs koppelen die gedragstherapeutische principes nu aan pesten op de werkvloer. Zij presenteren een concreet model om gewenst gedrag te stimuleren. Rietdijk: “Pesten geeft de pester macht en maakt het slachtoffer machteloos. Door onze concrete aanbevelingen krijgen slachtoffers weer invloed op hun omgeving.”

De gedragstherapeutische principes uit het model zijn goed gevalideerd, en hun resultaat is duidelijk te meten. “De principes bestaan al en zijn bewezen effectief. Ze zijn echter niet eerder toegepast bij pesten op het werk.” Kerkhofs vult aan: “ADRIBA laat deze methode op veel maatschappelijke vraagstukken los. Met succes.”

Welke stappen bevat het plan?
Het ADRIBA-model wil tot een positieve cultuur van gedragsverandering komen met een stappenplan voor werkgevers. Dit stappenplan voor het verminderen van pestgedrag en het stimuleren van positief gedrag bestaat uit de volgende stappen:

  1. Specificeer het goede gedrag dat je als werkgever wil zien in plaats van het pestgedrag.
  2. Meet hoe vaak het positieve gedrag zich voordoet via steekproeven.
  3. Analyseer de oorzaken en gevolgen van het pestgedrag, en waarom het gewenste positieve gedrag zicht e weinig voordoet.
  4. Koppel de metingen terug aan de medewerkers via grafieken en scoreborden.
  5. Stel directe haalbare en toekomstige uitdagende doelen. In een bedrijf waar men meer kritiek dan complimenten geeft kun je bijvoorbeeld proberen om eerst even veel kritiek als complimenten te geven. Het uitdagende doel is dan om vier keer zo veel complimenten als kritische opmerkingen te geven.
  6. Stel gezamenlijke beloningen vast en deel die uit als (sub)doelen zijn behaald, zoals taart bij de koffie, samen uit lunchen of samen naar het theater. Groepsbeloningen werken het best, omdat teamleden er belang bij hebben elkaar te helpen in plaats van te pesten.

Dit stappenplan wordt gepresenteerd en toegelicht op het seminar ‘Pesten op het werk’.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen