Moleculaire beeldvorming: van standaard naar maatwerk

Array

30 oktober: Dubbeloratie Lioe-Fee de Geus-Oei en Riemer Slart aan de Universiteit Twente
Therapie op maat en betere samenwerking tussen technische disciplines en medici op het gebied van moleculaire beeldvorming kan de diagnose en behandeling van patiënten verbeteren en de betaalbaarheid van de zorg in de hand houden. Dat, en veel meer, betogen twee nieuwe klinische hoogleraren – prof. dr. Lioe-Fee de Geus-Oei en prof. dr. Riemer Slart – tijdens hun dubbeloratie aan de Universiteit Twente. De twee versterken UT-onderzoeksinstituut MIRA en slaan de brug naar de klinische praktijk.

MED_MRI_Siemens_Avanto_lgMoleculaire beeldvorming is een relatief jong vakgebied dat nauw samenhangt met het specialisme nucleaire geneeskunde, dat momenteel dertig jaar als geregistreerd specialisme bestaat. In die tijd heeft het vakgebied een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt, onder meer door de opkomst van hybride technologieën als PET-CT, en later PET-MRI. In hun oraties laten De Geus-Oei en Slart zien dat je met nieuwe moleculaire beeldvormingstechnieken en door meer therapie op maat te leveren (waardoor patiënten alleen die behandeling krijgen waarvan ze profijt hebben), de zorg kunt verbeteren en tegelijkertijd betaalbaar kunt houden.

Lioe-Fee de Geus-Oei
In haar onderzoek richt De Geus-Oei zich op de oncologische beeldvorming. Waar de ouderwetse chemotherapie in wezen grof geschut is die naast tumoren ook gezonde cellen aantast, ontstaan er steeds meer doelgerichte therapieën die inspelen op specifieke processen in de tumor. Behandeling wordt hiermee steeds meer maatwerk gericht op individuele patiënten. Essentieel bij deze precisiegeneeskunde zijn de opkomst van moderne beeldvormingstechnieken, waarmee je niet alleen kijkt naar de grootte van een tumor, maar ook naar de biologische processen die zich in de tumor zelf afspelen. De Geus-Oei pleit er voor om voortaan beslissingen met betrekking tot therapie voor de individuele patiënt te nemen op basis van geavanceerde beeldvorming (image-guided therapy decisions). Hierdoor kun je eerder de juiste behandeling voor een patiënt vinden en daarmee betere en goedkopere zorg verlenen. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker zou je volgens De Geus-Oei meer gebruik moeten maken van nieuwe beeldvormingstechnieken, omdat je hiermee het ontwikkeltraject sterk kan bekorten en er de ontwikkelkosten dus mee kunt reduceren.

Naast haar aanstelling aan de Universiteit Twente is De Geus-Oei werkzaam aan Radboudumc en binnenkort ook aan het LUMC.

Riemer Slart
Slart richt zich in zijn onderzoek op cardiovasculaire en infectieuze toepassingen. Ook hier valt veel winst te behalen door de inzet van moderne beeldvormingstechnieken. Met conventionele beeldvormingstechnieken kun je bijvoorbeeld wel vernauwingen van het vaatstelsel waarnemen, maar dit geeft onvoldoende informatie over het risico op het scheuren van de vaatwandvernauwing. Door de combinatie van specifieke radioactieve tracers met hybride beeldvormingstechnieken (zoals PET-CT en SPECT-CT camera’s) kun je diverse vaatwandprocessen goed in beeld brengen en daarmee het risico op scheuren beter inschatten. Ook de opkomst van PET-MRI, en de ontwikkeling van fluorescentietechnieken en fotoakoestiek, kunnen volgens Slart een grote verbetering in de medische praktijk betekenen.

Naast zijn aanstelling aan de Universiteit Twente is Slart werkzaam aan het UMCG.

Samenwerking
De verdere ontwikkeling van medische beeldvormingstechnieken en de toepassing ervan vragen om nauwere samenwerking tussen technische disciplines en de medische praktijk. In dat kader werken de beide hoogleraren intensief samen met onder meer het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, Radboudumc en Siemens in het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN). Zowel De Geus-Oei als Slart zien een belangrijke rol weggelegd voor Technisch Geneeskundigen van de Universiteit Twente die als geen ander de brug weten te slaan tussen technologie en de medische wereld.

Oratie en CMINEN event
De dubbeloratie van De Geus-Oei en Slart vindt plaats op donderdag 30 oktober om 16.00 uur in de Prof.ir. M.P. Breedveld-zaal van gebouw Waaier op de campus van de Universiteit Twente. Voorafgaand aan de oratie organiseert het CMINEN haar jaarlijkse event, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medische beeldvorming vanuit het perspectief van de wetenschap, de patiënt en het bedrijfsleven. Meer informatie over het event vindt u hier.

Bron: UT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen