Ouder worden: een cadeau of ‘gewoon niet leuk’?

Array

Pittige discussies tussen artsen, schrijvers en ervaringsdeskundigen over ouder worden
Is ouderdom een lust of een last? Krijgen we met een toenemende gezondheid een betere oude dag of staat lichamelijke aftakeling nog steeds centraal? Hierover gaan verpleeghuisarts/filosoof Bert Keizer en ouderengeneeskundige Andrea Maier met elkaar in debat. Maier is positief: “Veroudering is een cadeau dat wij mensen onszelf hebben gegeven door de ontwikkeling van de medische wetenschap: 40 jaar erbij, tegen de evolutie in. Wij zullen nu moeten investeren en het cadeau verzilveren.” Keizer is minder positief: hij vindt ouderdom “gewoon niet leuk”. Kortom, een pittige discussie over de kansen en belemmeringen van vitaal ouder worden. Dit is de eerste bijeenkomst in de debatreeks Grey Power, georganiseerd door VUmc en de VU-Vereniging.

ouderen sportWe willen oud worden zonder het te zijn. In een serie van vier debatten met als titel Grey Power stellen VUmc en de VU-Vereniging verschillende thema’s rond vitaal ouder worden aan de orde. Er komen vragen aan bod als: Is onze vitaliteit wel zo maakbaar als gedacht? Biedt een gezond leven leiden garanties voor de oude dag? Hoe ver kan en moet de medische wetenschap gaan? De discussies worden geleid door journalist Frénk van der Linden.

Derde jeugd
Tijdens de eerste bijeenkomst ‘De eeuwige jeugd’ op woensdag 5 november kruisen Bert Keizer en Andrea Maier de degens. Keizer: “Als je lichamelijk aftakelt en je hele generatie sterft uit, dan houdt het leven in veel opzichten op. Als je dan ook nog geestelijk aftakelt, is er bij mij veel sympathie voor wat dan heet ‘een uitermate terughoudend beleid’” Maier ziet het begin van een nieuwe wetenschap: “Het begrijpen van de aftakeling is het begin van een nieuw tijdperk binnen de geneeskunde. Voorkomen van leeftijdsgerelateerde ziekte laat een onverwachte derde jeugd tot bloei komen. Geroscience is hiermee geboren.” Renate Dorrestein leest een speciaal, voor deze bijeenkomst geschreven, verhaal voor.

Programma

  • De eeuwige jeugd! Kunnen en willen we ouderdom voorkomen? (5 november)
    Met Andrea Maier, Bert Keizer en Renate Dorrestein.
  • Jong blijven, doe je zelf! Kun je jong blijven met een gezonde leefstijl? (11 november)
    Met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, VU/VUmc, Ruud Stokvis, socioloog en auteur van o.a. Fitter, harder & mooier: de onweerstaanbare opkomst van de fitnesscultuur en Martin Šimek, columnist en voormalig tenniscoach
  • Oud worden is aangeboren! Valt er nog te sleutelen aan onze leeftijd? (25 november)
    Met Hanne Meijers, hoogleraar klinische genetica, VUmc en AMC, Peter Derkx, hoogleraar humanisme en levensbeschouwing, Universiteit voor Humanistiek en Karin Bruers, cabaretière en eigenaar van ‘sociale salon voor ouderen’
  • De ouderdom prijzen! Wat hebben we over voor levensverlenging? (2 december)
    Met Guy Widdershoven, hoogleraar medische filosofie en ethiek, VUmc, Marcel Canoy, hoofdeconoom en senior partner bij Ecorys en F. Starik, schrijver, dichter en performer, o.a. ‘ Moeder doen ’ en ‘ De eenzame uitvaart’

Kijk voor meer informatie over de debattenserie op www.VUmc.nl/greypower

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen