Neuroloog Suzanne Booij CWZ promoveert

Array

Woensdag 12 november promoveerde neuroloog Suzanne Booij aan de Universiteit Leiden. Ze deed onderzoek naar euthanasie bij mensen met de ziekte van Huntington. Haar proefschrift is getiteld: ‘Wishes for the end of life in Huntington’s Disease……’

“Huntington is een erftelijke ziekte”, zegt Booij. “Mensen wiens vader of moeder de ziekte heeft of had kunnen een test doen, waarmee ze 100% zekerheid hebben of zij deze ziekte ook krijgen.” De ziekte openbaart zich tussen het 30e en 50e levensjaar. De patiënt is gemiddeld 20 jaar ziek voordat hij overlijdt.
huntingtonLevenseinde
Mensen met Huntington krijgen last van onwillekeurige bewegingen, dementie en psychische symptomen als depressies of suïcidale gevoelens. “Vaak hebben ze bij een ouder of grootouder gezien hoe de ziekte verloopt en dat is niet prettig”, licht Booij toe. “Tijdens mijn onderzoek merkte ik dat veel patiënten nadenken over het einde, maar dat niet iedereen dit tijdig bespreekt. Soms durven mensen niet, maar soms zijn ze ook te laat, dan is er al sprake van dementie.”

Tijdig bespreken
Hoewel Suzanne Booij in CWZ geen patiënten met Huntington behandelt – vrijwel alle patiënten gaan naar Leiden – ziet ze zeker toepassingen voor haar inzichten in CWZ. “Het is belangrijk om te vragen hoe iemand denkt over het einde van zijn leven, liefst al zodra iemand geheugenklachten krijgt. Daarmee voorkom je dat het te laat is en dementie al zo ver is gevorderd dat je als arts niet meer met een patiënt hierover kunt communiceren. Want de arts is de centrale figuur hierin, daarom is het belangrijk om zelf initiatief te nemen.”  Ook voor patiënten heeft Booij een advies: “Heb je een wilsverklaring, bespreek die dan elk jaar met de arts. Dan weet deze wat de actuele wensen zijn. Want als je niet meer kunt communiceren, is alleen een papieren verklaring niet voldoende.”

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen