Politiek wil dat ziekenhuizen voorbeeld At Your Request Ziekenhuis Gelderse Vallei volgen

Array

In het Edese ziekenhuis kunnen patiënten bestellen wat ze willen en wanneer ze dat willen. En dat is een succes, en het blijkt ook nog geld te besparen omdat er minder eten wordt weggegooid. Uit onderzoek van het ziekenhuis en de Universiteit Wageningen blijkt dat mensen die beter eten en sneller herstellen van een operatie. Daardoor kunnen ze eerder naar huis en dat bespaart geld. De dames die de bestelling telefonisch opnemen geven bovendien tips als ze op de computer zien dat een patiënt voedingsstoffen nodig heeft om aan te sterken.

Vanaf november is At Your Request ® ingevoerd in het hele ziekenhuis, een nieuwe maaltijdservice waardoor patiënten á la carte kunnen eten: patiënten bestellen zelf hun maaltijden en tussendoortjes en kiezen wanneer, met wie, waar en wat zij willen eten. Goede zorg proef je, ook op Food4You.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is voedingsziekenhuis. Tussen voeding en gezondheid bestaat een groot verband. Goede voeding heeft invloed op een beter herstel. Daarom geeft het ziekenhuis onder andere voorlichting over voeding, maar ook over (top)sport en bewegen. Het Edese ziekenhuis werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit, vakgroep Humane Voeding, op het gebied van voedingsonderzoek en patiëntenzorg.

Ongeveer 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Door ondervoeding is er een groter risico dat een behandeling niet aanslaat en liggen patiënten langer in het ziekenhuis om aan te sterken voor ze een operatie aankunnen.

In Ede is de afgelopen twee jaar gekeken naar de kosten van de nieuwe maaltijdservice. Het blijkt dat het niet duurder is dan de ’traditionele’ manier van koken in het ziekenhuis.

In veel ziekenhuizen kunnen patiënten ook eten bestellen, maar vaak moet dat een dag eerder. Waardoor de voeding niet afgestemd is op de behoefte en de behandeling van die dag.
De totale kosten van ondervoeding worden geschat op bijna 2 miljard euro. Daarvan wordt ruim een miljard besteed door ziekenhuizen om ondervoeding tegen te gaan.

CU-Kamerlid Dik-Faber was na een bezoek aan het ziekenhuis zo onder de indruk dat ze de voedingsdeskundige heeft uitgenodigd om in de Tweede Kamer over de resultaten te vertellen.
Ook de PvdA is voorstander van het plan en wil dat minister Schippers van Volksgezondheid ziekenhuizen gaat aansporen het systeem in te voeren.

Bron: NOS & ZGV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen