NFI en politie proberen ‘zeeslachtoffers’ te identificeren

Array

BB8380-001Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat DNA-profielen van nabestaanden van mensen die op zee vermist raakten, vergelijken met DNA-profielen van langs de Noordzeekust aangespoelde lichamen. De politie en het NFI hopen met een verwantschapsonderzoek onbekende zeeslachtoffers alsnog te identificeren.

Nabestaanden kunnen daarvoor wangslijmvlies afstaan aan rechercheurs van het Coldcase Team van de politie-eenheid Den Haag.

Databank
Sinds een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in 2010 wordt inmiddels standaard DNA-materiaal afgenomen van aangetroffen stoffelijke overschotten van wie de identiteit onbekend is. Inmiddels is ook van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde stoffelijke overschotten DNA afgenomen en opgenomen in de DNA-databank voor Vermiste Personen.

Zeeslachtoffers
De politie-eenheid Den Haag en het Landelijk Bureau Vermiste Personen zijn het project Zeeslachtoffers gestart. In dit project kunnen nabestaanden van vermiste personen DNA afstaan, dat het NFI vergelijkt met ongeïdentificeerde, aangespoelde personen. Het project richt zich naast vissers ook op andere slachtoffers die niet van de Noordzee of aangrenzend water zijn teruggekomen.

Identificatie
DNA wordt doorgegeven van ouder op kind. Hierdoor komt het DNA-profiel van familieleden meer overeen dan DNA-profielen van niet-verwante personen. DNA-profielen van eerstegraadsfamilieleden lijken meer op elkaar, dan van verdere familieleden.

Bij DNA-afname haalt een politiemedewerker een paar keer een borsteltje langs de binnenkant van de wangen. Het NFI maakt hiervan een DNA-profiel. Het afgenomen DNA-materiaal wordt alleen vergeleken met DNA-profielen van onbekende personen die zijn opgeslagen in de Nederlandse DNA-databank Vermiste Personen.

Resultaat
Het NFI verwacht begin 2015 de eerste resultaten te hebben. De politie informeert mensen van wie het DNA-profiel geen match heeft opgeleverd. Nabestaanden van wie het DNA-profiel wel een match heeft opgeleverd, worden persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld.

Informatieavond
Op dinsdag 25 november vindt om 19.00 uur voor nabestaanden een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het Katwijks Museum. Hier kunnen nabestaanden ook wangslijmvlies laten afnemen.

Meer informatie

Bron: Nederlands Forensisch Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen