Risicofactoren levensgevaarlijke hersenbloeding ontdekt

Onderzoek, mede gefinancierd door de Hartstichting, wijst uit dat het van de grootte en de vorm van een uitstulping in een hersenslagader (aneurysma)  afhangt of hij zal groeien. Grote uitstulpingen barsten gemakkelijker open en leiden zo vaker tot een hersenbloeding. Deze onderzoeksresultaten publiceerde dr. Stijntje Bor (Hersencentrum, UMC Utrecht) op 13 november in het tijdschrift Stroke.

Lang niet alle aneurysma’s barsten
Een uitstulping aan een hersenslagader, een aneurysma, kan zich bevinden in de ruimte tussen de schedel en de hersenen (de subarachnoïdale ruimte). Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan. Lang niet alle aneurysma’s barsten. Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans dat het uiteindelijk openbarst en er een subarachnoïdale hersenbloeding (SAB) optreedt.

aneurysmaDeze treedt plotseling op en treft vaak jonge mensen. Van de mensen die  deze ernstige hersenbloeding krijgen, sterft zeker de helft. Van de mensen die in leven blijven is bijna de helft hulpbehoevend. Het onderzoek van Stijntje Bor richtte zich op dit type hersenbloedingen.

Stoppen met roken
Dr. Stijntje Bor ontdekte welke factoren passen bij groei van een aneurysma. Zo blijken brede aneurysma’s minder vaak te groeien dan ballonvormige aneurysma’s. Ronde aneurysma’s groeien ook minder vaak dan bijvoorbeeld hartvormige aneurysma’s of aneurysma’s met bultjes. Uit het onderzoek van Stijntje Bor blijkt dat aneurysma’s vaker groeien bij mensen die roken. Stijntje Bor: “Groei kan ervoor zorgen dat een klein, relatief ongevaarlijk, aneurysma uitgroeit tot een groot aneurysma, dat sneller kan openknappen. Het is dus belangrijk dat mensen met aneurysma’s stoppen met roken.”

Erfelijkheid
De onderzoeksresultaten zijn niet alleen van belang voor mensen die al weten dat ze een aneurysma hebben. Ook voor mensen die twee of meer eerstegraadsfamilieleden met een SAB hebben, zijn ze belangrijk. Stijntje Bor: “Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met een familiaire belasting een sterk verhoogd risico hebben om ook een aneurysma of SAB te krijgen. Het is dus verstandig dat zij zich op aneurysma’s laten screenen. Wij raden deze mensen dan ook aan hun huisarts daarover te raadplegen. Door een hersenscan bij deze mensen te maken, kunnen artsen een aneurysma opsporen en behandelen vóórdat het barst.”

Beter voorspelbaar
Stijntje Bor hoopt dat artsen met deze onderzoeksresultaten beter kunnen voorspellen welke aneurysma’s zullen groeien en mogelijk barsten, en welke stabiel zullen blijven.

Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag 107 mensen. Dagelijks komen 1.000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door onder andere voorlichting te geven over een gezonde leefstijl en door innovatieve verbeteringen in de zorg te bewerkstelligen.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen