‘Cliënt moet in alles centraal staan’

Array

vanrijnkolfoort1Staatssecretaris blij met positieve ontvangst in Twente
Het cadeau aan de staatssecretaris was er één vol symboliek. Een heuse, traditionele midwinterhoorn. Passend bij de Adventstijd die komen gaat maar vooral ook passend bij de situatie waarin de Nederlandse zorgwereld zich bevindt. “Een midwinterhoorn-blazer kondigt het licht aan, de geboorte van nieuw leven en in dit specifieke geval de zorgwereld nieuwe stijl”, sprak Bert Kolfoort tot de zichtbaar aangenaam verraste staatsecretaris Van Rijn. Ruim drie uur was Van Rijn maandagavond in het openluchtmuseum in Ootmarsum; hij was als gast uitgenodigd door BTKzorg, thuiszorgorganisatie en de Zorgvilla’s Twente.

De opzet van deze zogeheten netwerkborrel was dat de staatssecretaris niet zozeer in discussie zou gaan met de ruim 100 aanwezigen maar meer in gesprek. En dat gebeurde ook. Van Rijn kreeg alle gelegenheid zijn beleid toe te lichten en de aanwezige zorgaanbieders, gemeente-bestuurders en afgevaardigden van aanverwante zorginstellingen hadden vragen van te voren ingediend. Door de constructieve houding van alle partijen ontstond er een open en ontspannen sfeer waar ook wel degelijk ‘zaken’ werden gedaan.

Directeur Bert Kolfoort van BTKzorg en de Zorgvilla’s Twente zei dat de betrokken partijen niet tegenover elkaar moeten gaan staan met het oog op de komende ingrijpende veranderingen binnen de zorg maar juist naast elkaar. “Alleen door samen te werken, kunnen we de problemen aan”, aldus Kolfoort die vaststelde dat de zorgwereld niet ontkomt aan ingrijpende veranderingen. “Want zoals het was, kan het niet langer. De kosten rijzen de pan uit.”

Cliëntvolgend
De steunbetuiging voor zijn beleid van Kolfoort klonk de staatssecretaris als muziek in de oren. En dat liet de bewindsman ook duidelijk blijken. Van Rijn schetste de actualiteit en de problematiek van de zorgwereld. Hij kreeg er ook vragen over die varieerden over samenwerking van zorgverzekeraars tot de situatie in de wijkverpleging en niet te vergeten de uitwerking van zijn beleid in de praktijk. De staatssecretaris liep niet om de ‘waarheid’ heen. Hij hield zijn gehoor voor dat het cliëntvolgend systeem de toekomst heeft. “Uiteindelijk zal de cliënt in alles centraal moeten staan.”

Van Rijn constateerde tot zijn genoegen dat er in de Twentse zorgwereld duidelijk sprake is van een grote wil tot samenwerking. Het ‘ieder voor zich’ lijkt verleden tijd. ‘Samenwerking’ met elkaar is het nieuwe toverwoord in de Twentse zorgwereld. “We moeten elkaar meer opzoeken en met elkaar samen werken”, zeiden zowel Bert Kolfoort als ook Joke Mengerink, directeur-bestuurder van Carintreggeland.

Goede kant
De aanwezigen waren vol lof over het initiatief van Bert Kolfoort van BTKzorg en de Zorgvilla’s Twente om staatssecretaris Van Rijn voor deze netwerkbijeenkomst naar het Twentse Ootmarsum te halen. “Twente heeft zich van de goede kant laten zien”, was het oordeel. Volgend jaar komt er een herhaling, dan georganiseerd door Carintreggeland . Staatssecretaris Martin van Rijn is dan ook van de partij, zegde hij uitdrukkelijk toe voor hij met de midwinterhoorn in de auto verdween richting Den Haag.

Over BTKzorg
BTKzorg is een dynamische organisatie met groot enthousiasme en veel ambitie. Ze kent drie disciplines: verpleging & verzorging, kraamzorg en huishoudelijke zorg. Thuiszorg wordt geleverd in geheel Twente en kraamzorg in Overijssel, Gelderland en Drenthe. Zorg zoals u dat vraagt. Dat is het uitgangspunt van BTKzorg. De kracht van BTKzorg is: Zorg vanuit het hart. Dit zegt alles over de kwaliteit en betrokkenheid van onze zorgverleners bij de cliënt.

Over Zorgvilla’s Twente
Zorgvilla’s Twente biedt een volwaardig alternatief voor een verzorgings- of verpleeghuis en bestaat uit Villa Meijling in Borne en Huize Den Oostenborgh In Ootmarsum. Deze zorgvilla’s bieden mensen met een intensieve zorgbehoefte een riante, stijlvolle en beschermde woonomgeving. In een huiselijke sfeer ontvangen de bewoners alle gewenste persoonlijke zorg en begeleiding door een betrokken en vakbekwaam team. Ook voor palliatieve zorg (zorg in het laatste stadium van het leven) en tijdelijke opvang biedt Zorgvilla’s Twente mogelijkheden. Zie voor meer informatie www.zorgvillastwente.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen