Maastricht UMC+ wint Innovatieprijs Hemaferese 2014

Array

Innovatief project perifeer aanprikken m.b.v. een echo-apparaat
De winnaars van deInnovatieprijs Hemaferese 2014 zijn bekend! Verkozen tot het meest innovatieve project op het gebied van hematologie en oncologische zorg op maat, is het project van René Senden en Bianca Wauben van het UMC+ Maastricht. Het team ontving de prijs tijdens de Masterclass haematopoietic stem cell mobilization & autologous transplantation in Paushuize Utrecht, voor hun project ‘Perifeer aanprikken met behulp van een echo-apparaat’.

Het prijswinnende project voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals een direct toewijsbaar voordeel voor de patiënt op de hemaferese.

prijsDaarnaast biedt het idee een directe, aantoonbare bijdrage aan de verbetering van de hematologische zorg op maat en is het een uitstekend voorbeeld van gerichte patiëntenzorg.

‘De nieuwe methode is patiënt vriendelijker en – veiliger’
René Senden en Bianca Wauben: ‘Bij het aanprikken van een patiënt of donor t.b.v. een hemaferese-procedure maakt de verpleegkundige gebruik van visualisatie en palpatie. In het MUMC+ wordt echo-apparatuur ingezet bij het aanprikken van shunts van dialyse-patiënten. De echobeelden ondersteunen de verpleegkundige bij de canulatie. Het aanpriksucces neemt hierdoor toe, vooral bij moeilijk aanprikbare patiënten waarbij de ader niet zichtbaar en/of niet voelbaar is. De nieuwe methode is patiënt vriendelijker en – veiliger.’

Initiatief van Sanofi
Sanofi heeft de Innovatieprijs Hemaferese dit jaar in het leven geroepen als platform voor het verzamelen van innovatieve, toepasbare ideeën rond de zorg voor de patiënt tijdens hemaferese. Veel zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen rond de organisatie van deze zorg en hebben daar vaak creatieve oplossingen voor. Goede ideeën zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren en kunnen vaak niet worden gefinancierd uit reguliere middelen. Gebrek aan tijd en geld spelen hierbij dus een belangrijke, beperkende rol.

Verbetering patiëntenzorg
Sanofi wil graag een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de patiëntenzorg. De Innovatieprijs Hemaferese biedt een podium voor het stimuleren en uitwisselen van innovatieve, bruikbare ideeën. Het meest innovatieve idee of project – dat een aantoonbare bijdrage levert aan de verbetering van oncologische zorg op maat – wordt beloond met een bedrag van maximaal 5.000 Euro. Dit bedrag zal worden besteed aan het winnende project. Zo tracht Sanofi samen met zorgverleners de zorg rond de hemaferese extra aandacht te geven en, waar mogelijk, te verbeteren.

Bron: Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen