Onzekere contracten zijn breekpunt bij cao ziekenhuizen

0
347

Ziekenhuismedewerkers bereiden acties voor
De NVZ heeft de onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen abrupt beeindigd door een eindbod neer te leggen dat het daglicht niet kan verdragen. De werkgever komt op geen enkele manier de werknemers tegemoet en wil geen concrete afspraken maken over werkzekerheid. ,,Het eindbod van de NVZ staat mijlenver van de inzet van werknemersorganisaties. Wij willen afspraken maken over echte banen, koopkracht en goede ziekenhuiszorg. Nu de NVZ niet verder wil onderhandelen, moeten we over tot acties om alsnog een goede cao af te dwingen”, aldus onderhandelaar Elise Merlijn van Abvakabo FNV.

geld-en-zorg-212De NVZ stelt een  magere loonsverhoging voor met een looptijd van 36 maanden. Voor 2014 biedt de werkgever zelfs 0,0. Tevens wil de NVZ werkgeversbijdragen voor ziektekostenverzekeringen en secundaire arbeidsvoorwaarden drastisch verslechteren. Zo zullen werknemers veel meer ambulante zorg moeten verlenen, maar zien zij daar in hun reiskostenvergoeding niets van terug. Ook morrelt de werkgever aan de hersteltijden voor medewerkers die zware diensten draaien en wordt de wachtgeldregeling afgebroken.

De vakbonden willen graag afspraken maken over het terugdringen van tijdelijke contracten en onzeker werk.  Dat komt ook de kwaliteit van zorg ten goede. Daarnaast willen zij een fatsoenlijke loonsverhoging en afspraken over scholing maken. De NVZ is echter niet bereid op deze punten met concrete voorstellen te komen. Elise Merlijn: ,,Als het aan de werkgever ligt, zien we steeds meer draaideurmedewerkers in de ziekenhuizen. Zij leven van contract naar contract, zijn er dan weer wel en dan niet, en hebben geen enkele zekerheid voor de toekomst. Daar moeten we niet willen.”

Bron: Abvakabo FNV

Vorig artikelMaastricht UMC+ wint Innovatieprijs Hemaferese 2014
Volgend artikelAdviezen onderzoeksrapport in lijn met verbeterplan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.