Minister Schippers: Wettelijke grondslag voor gegevensverwerking dopingcontroles

Array

dopingDopingcontroles in Nederland krijgen een wettelijke grondslag in de Dopingwet, dat schrijft minister Edith Schippers (Sport) vandaag aan de Tweede Kamer. Nu is het nog zo dat dopingcontroles alleen geregeld worden in de reglementen van sportbonden.

Het wetsvoorstel, dat nu in voorbereiding is, biedt een juridische basis voor de uitvoering van controles. Dit is noodzakelijk voor de bescherming van de privacy en het gebruik van persoonsgegevens van sporters. Om aan de regelgeving te voldoen moet de Dopingautoriteit met de inwerkingtreding van de wet een zelfstandig bestuursorgaan worden (ZBO). Het zbo krijgt de volgende wettelijke taken:

1- de uitvoering van dopingcontroles,

2- de uitvoering van de zogenaamde intelligence en investigation activiteiten,

3- het geven van voorlichting over dopinggebruik in de sport en daarmee samenhangende activiteiten.

Minister Schippers brengt de Dopingwet zo spoedig mogelijk in procedure. Naar verwachting ligt het wetsvoorstel in de loop van volgend jaar in de Tweede Kamer.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen