Nigeriaanse ebolapatiënt opgevangen in Nederland

Array

ebolaMinister Edith Schippers van VWS heeft  bekend gemaakt dat Nederland een Nigeriaanse ebolapatiënt opvangt. Het gaat om een militair van de VN Vredesmacht in Liberia.

De man is met een medische vlucht van Liberia naar Nederland overgebracht. Na aankomst op een afgesloten deel van Schiphol werd hij met een speciale ambulance overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Het Calamiteitenhospitaal is voorbereid op de opvang van ebolapatiënten. De Nigeriaanse ebolapatiënt wordt hier in strikte isolatie verpleegd door getraind medisch personeel. De patient zal regelmatig getest worden op ebola, dit wordt uitgevoerd door het referentielaboratorium van het Erasmus MC te Rotterdam.

Veelgestelde vraag
Zolang iemand geen direct lichamelijk contact heeft met de patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) is er geen kans op besmetting. Ebola is namelijk alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen. Zie ook onze ‘Veelgestelde vragen‘.

Zaterdag 6 december en zondag 7 december was het RIVM Ebola-informatienummer open.

Bron: RIVM

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen