Einde aan te kort zwangerschapsverlof voor moeders van couveusekinderen

Array

Dankzij vandaag in Eerste Kamer aangenomen wet
De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen viert een bescheiden feestje. Dankzij een wet die vandaag in de Eerste Kamer is aangenomen kunnen moeders van te vroeg geboren kinderen na thuiskomst uit het ziekenhuis net zo lang bij hun kind zijn als wanneer het op tijd geboren zou zijn. De wet maakt een einde aan de veel voorkomende situatie dat moeders alweer (bijna) aan het werk moesten als hun baby uit het ziekenhuis werd ontslagen.

Tot nu toe kwam zelfs voor dat moeders van extreem te vroeg geboren kinderen weer op hun werk moesten verschijnen terwijl hun kind nog in het ziekenhuis lag.

ANP PRESSLINK-VOC-KERSTMANVanaf 1 januari 2015 houden moeders waarvan na deze datum het zwangerschapsverlof ingaat en waarvan het kind bij de geboorte moet worden opgenomen, recht op 10 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat in zodra de baby thuis komt.

Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen is bijzonder verheugd dat na jarenlange inspanning de wet nu eindelijk op 1 januari ingaat.

“Deze wet geeft moeders de ruimte om te wennen aan de situatie thuis met hun kind. Die ruimte is vaak ook hard nodig. Prematuur geboren kinderen hebben vaak nog langdurig extra zorg nodig. Bovendien zijn ouders als zij thuis komen met hun kind na een lange, emotioneel zware periode in het ziekenhuis vaak uitgeput, hun leven staat totaal op zijn kop. De vroeggeboorte van een kind zorgt namelijk voor veel onzekerheid. De baby is niet, zoals veel mensen soms nog denken, in het ziekenhuis omdat het nog wat moet groeien, maar omdat vroeggeboorte veel complicaties met zich mee kan brengen.”

Niet zelden houden te vroeg geboren kinderen ook op latere leeftijd last van hun vroeggeboorte. Het is dus goed voor te stellen dat moeders die met hun kind zo’n ingrijpende periode doormaken tijd nodig hebben om weer goed hersteld terug te keren in het arbeidsproces. Overigens geldt hetzelfde voor vaders. Ook zij hebben vaak te weinig tijd om bij hun zieke kind te zijn. Voor hen is het verlof van drie à vier dagen volstrekt onvoldoende als je bedenkt dat te vroeg geboren kinderen vaak weken of maanden (op een intensive care afdeling) in het ziekenhuis moeten verblijven. Er blijft voor de VOC dus nog voldoende te doen om ervoor te zorgen dat werkgevers en Arboartsen zich bewust worden van deze schrijnende situaties.

Bron: VOC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen