Hedendaagse narratieve fictie onderschrijft belang van euthanasie

Array

levenseinde euthanasie1Promotie W. Schrover
Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie

Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn veel bediscussieerde onderworpen, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Literatuurwetenschapper Wouter Schrover laat met zijn onderzoek Einde verhaal zien dat fictionele verhalen het belang onderschrijven van het zelf kunnen vormgeven van het levenseinde.

Uit de in totaal 155 bestudeerde verhalen blijkt dat het leven niet als fundamenteel onschendbaar wordt voorgesteld, maar slechts een relatieve waarde vertegenwoordigt. Situaties waarin lijden er voor zorgt dat een personage zijn leven niet langer als zinvol ervaart of ‘onleefbaar’ acht, mogen volgens deze verhalen worden opgeheven door het leven te beëindigen.

De rol van kunst
Hoewel er in Nederland veel onderzoek gedaan wordt naar euthanasie, is er in het verleden nog maar weinig aandacht geweest voor de rol van romans, speelfilms en andere vormen van kunst aangaande dit onderwerp. Einde verhaal is de eerste studie waarin een omvangrijke verzameling kunstzinnige representaties van levensbeëindiging onderzocht wordt. Het onderzoek toont aan hoe fictionele verhalen zich verhouden tot publieke debatten over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Daarmee verkent het onderzoek niet alleen een ondergewaardeerde bron van publieke meningsvorming over levensbeëindiging, maar levert het eveneens een bijdrage aan kennis over de wijze waarop kunst zich engageert met actuele maatschappelijke thema’s.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen