Adviesgroep ouderen beoordeelt het menu van het IJsselland Ziekenhuis

Array

Naast de goede zorg in het ziekenhuis vindt de Adviesgroep ouderen een gezonde, lekkere en aantrekkelijke maaltijd zeer belangrijk. Na een bezoek aan de keuken zijn de leden van de adviesgroep overtuigd van de kracht van het nieuwe concept. “Precies wat de patiënt wil”, vertelt één van de leden.

Dennis van der Pas, manager catering, informeerde de Adviesgroep ouderen over het à la carte concept van het IJsselland Ziekenhuis. Dit concept is baanbrekend en innovatief voor de ziekenhuissector. Patiënten geven het concept, dat in het najaar van 2013 werd ingevoerd een hoge waardering. ‘Het doel is een zo hoog mogelijke beleving van de maaltijd te creëren, zodat patiënten meer gaan eten.

V.l.n.r.; Dhr. Bierman, Mevr. Scheepers-Bax, Mevr. Kalkman, Mevr. Kerklaan, Dhr. Wielenga

V.l.n.r.; Dhr. Bierman, Mevr. Scheepers-Bax, Mevr. Kalkman, Mevr. Kerklaan, Dhr. Wielenga

Goed eten levert een bijdrage aan het herstel, het beter voelen en het gaat ondervoeding tegen’, aldus Dennis van der Pas. Belangrijke elementen van het concept zijn: een aantrekkelijke menukaart, een uitgebreide keuze, een laat keuzemoment en een verse bereiding.

Een bezoek aan de keuken tijdens de maaltijdbereiding in combinatie met een proeverij was het hoogtepunt van dit werkbezoek. In de keuken konden de leden van de adviesgroep zien hoe de maaltijd op basis van de persoonlijke wensen van de patiënt werd samengesteld. Van der Pas vertelde dat patiënten nu gemiddeld 16% meer eten en dat er 36% minder voedsel wordt weggegooid.

‘Doordat mijn man chef-kok was, heb ik al veel keukens gezien en geproefd. Hierdoor heb ik veel kijk op het bereiden van eten voor grote groepen mensen. Wat ze de patiënten in dit ziekenhuis serveren is zeker heel speciaal voor een instellingskeuken. De smaak en de presentatie zijn perfect. Alles is op maat en vers gekookt, aangepast voor de individuele patiënt; dat helpt zeker mee aan het herstel. Wat me ook opviel is hoe schoon alles is’, vertelt mevrouw Scheepers-Bax lid van de Adviesgroep ouderen.

Adviesgroep ouderen
De Adviesgroep ouderen bestaat uit een groep senioren die actieve feedback geeft op het ouderenbeleid van het IJsselland Ziekenhuis. Het ziekenhuis legt verschillende onderwerpen en voorstellen voor aan de senioren en vraagt hen om een terugkoppeling te geven, bijvoorbeeld over de aanschaf van nieuwe stoelen in de centrale hal, maar ook de manier van afspraken maken op de polikliniek.

Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen