Afgelopen week meer dan 150.000 griepgevallen

Array

Vorige week vertoonden meer dan honderdvijftigduizend mensen in Nederland en Vlaanderen een influenza-achtige ziektebeeld. Uit de cijfers van De Grote Griepmeting zijn 107.070 grieppatiënten af te leiden voor Nederland en 45.105 voor Vlaanderen.

De kaart toont het aantal griepgevallen per regio en per 100.000 inwoners. Om statistisch significante getalswaarden te tonen, zijn enkele provincies samengevoegd.

griep wk 13 tot 18 januari
De hoge aantallen ten opzichte van de metingen door peilstations van huisartsen zijn het gevolg van het feit dat lang niet iedereen met griep naar de huisarts gaat. Ook zien huisartsen voornamelijk jonge kinderen en risicogroepen, waaronder ouderen. De Grote Griepmeting ontvangt griepmeldingen uit de gehele bevolking en van alle leeftijden.

 

Hoewel de griep in Nederland vorige week iets afnam (en in Vlaanderen juist steeg) is nog lang niet zeker of de griep nu ook wegtrekt. Als zes weken waren nieuwe, antigene varianten van het subtype A(H3N2) rond waartegen de griepprik geen bescherming biedt. Naar nu blijkt, heeft zich ook een antigene variant ontwikkeld bij de B-griep die in de griepprik was opgenomen. Daardoor kan zich nog een tweede griepgolf gaan ontwikkelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen