Patiënt MMC sneller op de been met nieuwe operatietechniek

Array

innovatie2Patiënt met slagaderverkalking in de benen kan de volgende dag al weer naar huis
In het Máxima Medisch Centrum is een nieuwe operatietechniek toegepast om patiënten te helpen die kampen met slagaderverkalking in de benen. Via een prikgaatje in de lies wordt een stent ingebracht en vervolgens wordt de aandoening van binnenuit verholpen. Deze innovatieve techniek is veel minder invasief en zorgt voor een veel snellere hersteltijd: in plaats van vijf tot zeven dagen kan de patiënt de volgende dag al weer naar huis. De techniek is voor het eerst toegepast in deze regio.

De operatie is uitgevoerd door vaatchirurg Loos en interventieradioloog Roos. De operatie is succesvol verlopen. De patiënt had last van zogenaamde etalagebenen. Bij deze aandoening voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die worden gebruikt bij het lopen. De oorzaak ligt in een vernauwing van de slagaderen, ontstaan door slagaderverkalking.

Vaatchirurg Maarten Loos: “Deze zogenaamde endovasculaire behandeling is een nieuwe techniek. Via de lies wordt de slagader aangeprikt, waarna de vernauwing in de slagader wordt gedotterd. Vervolgens wordt een ‘stent’ geplaatst, die een nieuwe vernauwing voorkomt.” Radioloog Roos: Deze techniek passen we nu voor het eerst toe in ons ziekenhuis en ook in deze regio. We gaan de techniek zeker vaker toepassen.”

Minimaal invasieve kijkoperaties
De techniek past in de visie van MMC om met innovatieve technieken de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. In het Centrum voor Kijkoperaties worden diverse vormen van minimaal invasieve operaties verricht, zoals liesoperaties en ook gynaecologische en urologische ingrepen.

Etalagebenen
Bij etalagebenen voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die worden gebruikt bij het lopen. De oorzaak ligt in een vernauwing van de slagaderen, ontstaan door slagaderverkalking. De medische term voor etalagebenen is ‘claudicatio intermittens’. De term is ontstaan doordat patiënten vaak doen alsof ze een etalage willen bekijken, maar in feite pijn hebben bij het lopen en moeten uitrusten. Met rust kan de pijn verdwijnen, maar de klachten kunnen ook toenemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen