Wat heb je aan “De beste gezondheidszorg van Europa” als je de patiënt niet bereikt?

Array

Bezuinigingen in de zorg hebben minder effect op medische stans maar des te meer op zorgmijders
Begin deze week ontvingen we op de redactie een persbericht van het Health Consumer Powerhouse. “Nederlandse gezondheidszorg is weer de beste van Europa”, kopte het artikel. De tekst stond me tegen en kwam niet geloofwaardig over. Toen Minister Schippers van Volksgezondheid al snel aan de NOS liet weten verheugd te zijn met de koppositie op de lijst, besloot ik geen melding van te maken van dit “nieuwtje”. Het was een nieuwtje dat door de minister natuurlijk in veel debatten over bezuinigingen in de zorg, naar voren zou worden gebracht.

meningenNa de gebeurtenissen van gisteren; het opzeggen van het bestuurlijk akkoord toekomst ggz en het incident met de verwarde man bij de NOS, wil ik het bericht toch in perspectief plaatsen. Het beeld van HCP kwam niet overeen met mijn beeld van de zorg in Nederland. Niet dat er slechte zorg wordt geleverd, in tegendeel. We hebben hier goede artsen en onze medisch kennis is top. Maar daarnaast hebben we steeds meer te maken met zorgmijders en teveel inmenging van politiek en zorgverzekeraars.

‘De onderzoekers van HCP roemden de Nederlandse zorg om de toegankelijkheid en goede resultaten die behaald worden met minimale bureaucratie, en dat staat haaks op de waarnemingen dat we steeds meer zorgmijders zien.

Met de incidenten op het mediapark in Hilversum, de aanhouding van de verdachte van de zaak van Els Borst en de 55-jarige messenzwaaier zonder vaste woon- en verblijfplaats kan wel eens pijnlijk duidelijk gaan worden dat deze zorgmijders, veelal ontstaan door bureaucratie en bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, nu al een ontwrichtend effect hebben op de samenleving. En het aantal zorgmijders blijft stijgen.

Zorgmijders GGZ
Steeds meer jongeren mijden zorg. GGZ-instellingen nemen een opvallende stijging van de groep 25- tot 35-jarigen in de zwaarste zorgcategorie waar. En in 2015 wordt weer toename verwacht. Vaak gaat het om verslaafden met psychische problemen. Zij zoeken geen zorg, maar hebben dat wel nodig. Zorgmijders zijn soms een gevaar voor zichzelf en omgeving en veroorzaken in een gunstig geval alleen overlast. Er moet meer aandacht en geld komen voor EPA-patiënten, veelal zorgmijders met een ernstig psychiatrische aandoening.

Het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse stelde haar lijstje samen op basis van bestaande gezondheidsstatistieken, aangevuld met gesprekken met betrokkenen uit de sector. Maar de meeste statistieken blijken de cijfers van 2012 te zijn. Eind 2012 werd er pas gestart met verregaande bezuinigingen op onder andere de GGZ en van de recente discussies over de rol van de zorgverzekeraars in het Nederlandse zorgstelsel was er in 2012 nog weinig sprake. We kunnen dan wel de beste zorg in Europa hebben, als je de patient niet bereikt heb je daar niets aan.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen