Nervus Vagus Stimulatie blijkt veilige behandelmethode voor kinderen met epilepsie

Array

veiligheid1Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij kinderen. Bij circa een derde deel van deze kinderen wordt geen goede aanvalscontrole bereikt met anti-epileptische medicatie. Als ook epilepsiechirurgie niet mogelijk blijkt, kan Nervus Vagus Stimulatie (NVS) een goed behandelalternatief zijn. De effectiviteit en veiligheid van NVS is aangetoond in studies met volwassenen.

Er is nog geen onomstotelijk bewijs geleverd voor de effectiviteit van NVS bij kinderen. Kinderneuroloog Sylvia Klinkenberg, die verbonden is aan het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Universiteit Maastricht deed onderzoek hiernaar. Op 6 februari verdedigt zij haar proefschrift.

In het onderzoek is behalve naar het effect van NVS op aanvalsfrequentie en op aanvals-ernst, ook gekeken naar de veiligheid en de bijwerkingen van deze behandelmethode. De kinderen die deelnamen aan de studie werden willekeurig verdeeld in twee groepen waarbij de ene groep `hoog’ (therapeutisch) en de andere groep `laag’ (actieve controle) werd gestimuleerd met NVS. De studie levert de volgende resultaten/conclusies op:

1. De aanvalsernst (gemeten aan de hand van een vragenlijst) bij de deelnemende kinderen neemt af.

2. Er is een duidelijk positief effect op de stemming van de kinderen. Dit effect is het meest uitgesproken bij de kinderen die het langst zijn behandeld met NVS (39 versus 20 weken).

3. Het positieve effect op de stemming hangt niet samen met het effect van NVS op de aanvallen. Het kan dus worden gezien als een `waardevolle bijvangst’; van belang omdat stemmingsproblematiek regelmatig voorkomt bij mensen met epilepsie.

4. NVS heeft geen nadelig effect op het cognitieve functioneren van de kinderen; waardevol omdat anti-epileptica dit cognitieve functioneren wel negatief kunnen beinvloeden.

5. NVS heeft slechts zeer geringe bijwerkingen. Stemverandering, hoesten en keelpijn zijn van voorbijgaande aard.

De studie heeft geen voorspellers voor een goed effect van NVS opgeleverd. Er is vervolgonderzoek nodig naar de mogelijk voorspellende waarde van interleukine-6 in het bloed voorafgaand aan de implantatie van de stimulator. Ook de vraag of er een aanwijsbare reden is voor het verschil in aantoonbaar effect van NVS bij kinderen en bij volwassenen is nog niet beantwoord.

Winst
Hoewel de precieze werking van NVS bij epilepsie nog vraagt om meer wetenschappelijk onderzoek en het aantal kinderen in de studie bij wie de aanvalsfrequentie minstens is gehalveerd (de maatstaf voor effectiviteit van behandeling) bescheiden is, levert NVS toch aantoonbaar `winst’ op. Voor de kinderen die hebben deelgenomen aan de studie is NVS veelal een laatste behandeloptie. Zelfs de kleinste verbetering zonder nadelige effecten geldt als winst voor deze patientencategorie. Bij kinderen met therapieresistente epilepsie, een chronische aandoening met een groot aantal onzekere factoren, draait het niet meer alleen om reductie van aanvalsfrequentie. Het gevoel van welbevinden staat op het spel. Afname van aanvalsernst, verbetering van aanvalscontrole en verbetering van stemming hebben een positief effect op het kind en daarmee ook op het gehele gezin.

Nervus Vagus Stimulatie
De nervus vagus is een belangrijke zenuw in de hals die de hersenen met andere delen van het lichaam verbindt. Het prikkelen (stimuleren) van deze zenuw kan epileptische aanvallen verminderen. Tijdens een operatie wordt een klein apparaatje (stimulator) aangebracht direct onder de huid of onder de huid . Deze wordt via een elektrode verbonden met de zenuw. De stimulator kan op afstand worden ingesteld om op bepaalde momenten een prikkel te geven.

Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen