VGZ stopt vergoeding meest toegepaste orale fentanyl-bevattende middelen bij doorbraakpijn

Array

VGZ-interpretatie van voorkeursbeleid de medische keuzes maakt te weinig onderscheid in verschillende soorten kankerpijn.

Via een apotheker worden we geattendeerd op deze nieuwe probematiek. Door uitzonderlijke situatie met VGZ zorgverzekering dreigen nieuwe patienten met kankerpijn de dupe te worden. VGZ stopt als enige zorgverzekeraar de vergoeding van de meest toegepaste orale fentanyl-bevattende middelen tegen doorbraakpijn bij kanker. Kankerpatiënten met doorbraakpijn die bij VGZ verzekerd zijn, worden daardoor gedwongen een medicijn te kiezen dat juist niet de voorkeur heeft.

pijn kankerpijn doorbraakpijnMensen met kanker krijgen in veel gevallen met aanhoudende pijn te maken, die met o.a. pijnmedicatie naar de achtergrond kan worden gedrukt. Vaak worden morfine-achtige pijnstillers in de vorm van pleisters of tabletten voorgeschreven door de arts. Ondanks die continue pijnstilling kunnen regelmatig scherpe pijnpieken worden gevoeld. Dat noemen we doorbraakpijn. Doorbraakpijn is dus een scherpe pijnpiek, die door de continue medicatie heen breekt.Veel mensen met kanker worden hiermee geconfronteerd, wat het dagelijks leven danig kan beïnvloeden. Hierdoor is behandeling van deze pijn van groot belang.VGZ heeft de keus gemaakt op basis van het ‘preferentie-beleid’. Er is binnen deze orale fentanyl-bevattende middelen echter geen sprake van identieke middelen, ook niet van onderlinge vervangbaarheid, en geen van deze middelen is uit patent.

Het is bovendien nog onduidelijk wat VGZ gaat doen om de risico’s te beperken van medicatie-fouten en overdosering bij het in de toekomst overzetten van patiënten van het ene op het andere middel. Ondermeer de FDA heeft recent gewaarschuwd voor de risico’s bij substitutie binnen de groep van orale fentanyl-middelen. Het gaat hierbij om de middelen Actiq en Instanyl die vanaf 2011 beschikbaar zijn gekomen. Actiq wordt niet meer vergoed door VGZ. (http://www.oncoline.nl/pijn). Maar ook Abstral en Effentora worden beiden niet meer vergoed. De nieuwe VGZ-preferentielijst geldt niet voor bestaande patiënten die al een half jaar of langer op één van de nu uitgesloten middelen staan. Nieuwe kankerpatiënten met doorbraakpijn met een VGZ-verzekering moeten dus worden ingesteld op medicatie die niet de voorkeur heeft en niet in huidige protocollen staan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen