De opkomst van de zelf-test HIV en AIDS

Array

Het kwam de laatste tijd regelmatig terug in het nieuws: onderzoekers van de Columbia University ontwikkelen een accessoire voor de smartphone waarmee hiv binnen vijftien minuten kan worden opgespoord. Het apparaatje detecteert hiv-antistoffen in een druppel bloed. Het werd door Rwandese zorgverleners getest en gepresenteerd als een medische doorbraak. De ontwikkeling biedt veel mogelijkheden voor het toegankelijker maken van testen, zeker in landen waar testmogelijkheden beperkt zijn.

hivEr zijn momenteel verschillende studies gaande naar hiv- en soa-tests voor smartphones. Zo werd er vorig jaar een speekseltest op hiv uitgetest die werd afgelezen via een Google Glass. Geen van de apparaatjes en bijbehorende apps zijn echter nog op de markt verschenen.

Betrouwbaarheid zelftests
Om een zelf-test te kunnen inzetten voor grootschalig gebruik moet deze aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat de betrouwbaarheid van een test altijd gegarandeerd moet zijn. Dat is bij veel zelf-tests voor soa’s en hiv nog niet het geval. Daarnaast moet de test op het juiste moment worden gedaan, want de huidige doe-het-zelf-tests kunnen hiv pas na drie maanden detecteren.Dit moet dan ook in overweging worden genomen met doen van zelf-tests.

Sociale aspecten van testen
De ontwikkeling van zelf-tests is met name interessant voor landen waar testmogelijkheden beperkt zijn, zoals veel landen in Sub-Sahara Afrika. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de sociale aspecten van het testen op hiv: veel mensen, met name in Afrika, durven zich niet te laten testen omdat ze bang zijn voor de uitslag. Als je hiv-positief bent kan je namelijk te maken krijgen met uitsluiting en discriminatie. Mensen zijn bijvoorbeeld bang het ook te krijgen via het aanraken van diegene of willen niet geassocieerd worden met iemand met hiv uit angst dat er gedacht wordt dat ze zelf ook hiv-positief zijn. In Swaziland betrekken we daarom lokaledorpshoofden bij onze aanpak om iedereen in het land te laten testen, zij hebben veel invloed binnen hun gemeenschap. Als zij openlijk praten over hiv en aids en het belang van testen, is de kans groter dat anderen hun voorbeeld volgen.

STOP AIDS NOW! juicht de ontwikkelingen vanzelf-tests toe, omdat dit met name voor ontwikkelingslanden grote voordelen kan bieden. Daarbij moet de betrouwbaarheid van de test wel voorop staan en zullen we rekening moeten houden met de sociale barrières waarmee mensen te maken hebben om zich te laten testen. 

Bron: STOP AIDS NOW!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen