Veilig ontsluiten van medische Big Data

Array

Klinische gegevens hergebruiken: hoe draagt dit bij aan een betere zorg?
De ontwikkelingscyclus van nieuwe geneesmiddelen vraagt om optimalisatie. Ziekenhuizen en artsen bezitten terabytes aan klinische informatie die ze voor onderzoeksdoeleinden zouden kunnen delen met klinische wetenschappers. Het biedt deze onderzoekers de gelegenheid meer inzicht te krijgen in de resultaten van verschillende therapeutische strategieën.

binairEr is bijna 5 miljard dollar gemoeid met het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel.  Dat heeft onder meer te maken met de lange tijd waarin een medicijn een klinische test ondergaat. De farmaceutische industrie is met alle mogelijke middelen op zoek naar manieren om deze termijn te reduceren. Klinische tests zijn duur omdat elk land een eigen testprocedure eist. Steeds grotere aantallen individuen zijn aan deze procedures onderhevig. De omvang en reikwijdte van de tests vragen meer tijd en meer middelen. Octrooiperiodes (maximaal 20 jaar) dreigen te verstrijken vóór de producent de ontwikkelingskosten kan terugverdienen.

Het Innovative Medecines Initiative (IMI) van de Europese Commissie en de European Federation of Pharmaceutical industries and Associations (EFPIA), tracht het  testen van medicijnen samen te brengen in een pan-Europese context met uiteenlopende organisaties zoals biofarmaceutische bedrijven, patiëntenorganisaties, universiteiten, ziekenhuizen en artsen. Dit project heeft als doel betere onderzoeksmethodes in te voeren om het ontwikkelingsproces van een geneesmiddel te verbeteren. Aan de basis staat een grotere uitwisseling van informatie om het proces van zowel de ontwikkeling als de eigenlijke klinische tests te versnellen.

Snelle en effectieve uitwisseling van data past tevens in de strategie rond ’Gekoppelde Gezondheidszorg’, die gegevens, toepassingen en processen verbindt. Het resultaat: artsen krijgen de noodzakelijke informatie over hun patiënten; nemen  betere beslissingen; de kosten blijven onder controle door het vermijden van overbodige onderzoeken en het verbeteren van de operationele efficiëntie. Eens anoniem gemaakt, kan de gevoelige medische informatie vervolgens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen verrijken en versnellen. Van alle klinische gegevens zijn 85 tot zelfs 95% ongestructureerd (meestal tekst) en dus niet toegankelijk via klassieke tools. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk toont InterSystems hoe deze ongestructureerde data is te ontsluiten op een manier die recht doet aan zowel de IT-beveiligingseisen als aan de  privacy gevoeligheid van medische informatie.

InterSystems is door Gartner  gepositioneerd als ‘Visionair’ in zijn Magisch Quadrant voor de gezondheidssector. Bij wereldwijd honderden gerenommeerde zorginstellingen en zorgautoriteiten ondersteunt InterSystems technologie essentiële processen met betrekking tot het vergaren, beheren, analyseren en routeren van gestructureerde en ongestructureerde data ongeacht het volume. InterSystems technologie vormt een belangrijk component in het Landelijk Schakel Punt (LSP) voor medische informatie, geëxploiteerd door VZVZ (Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie).

Tijdens de komende Zorg&ICT manifestatie in de Utrechtse Jaarbeurs (18 t/m 20 maart a.s.) zal InterSystems (Hal 11 E058) elke dag in Theater Rood van 13:45 – 14:15 een presentatie geven onder de titel:

Bron: InterSystems

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen