Aan welke technische innovaties werkt de @TUDelft om de behandeling van kanker met #protonentherapie te verbeteren?

Array

HollandPTC: technische innovaties voor protonentherapie
Nederland is internationaal toonaangevend in het onderzoek naar de verbetering van de behandeling van kanker met radiotherapie. Erasmus MC en LUMC zijn hierbij belangrijke spelers. Met de TU Delft als derde partner is een sterke onderzoekssamenwerking gecreëerd om de genezingskans te vergroten en de kans op bijwerkingen van de bestraling te verkleinen. In voorbereiding op de komst van het protonencentrum HollandPTC is een gemeenschappelijke onderzoeksprogramma in Delft, Leiden en Rotterdam van start gegaan.

Speerpunt: beeldsturing
Eén van de speerpunten van zowel het klinische programma als het onderzoeksprogramma van HollandPTC is de toepassing van hoogwaardige beeldsturing om de behandeling met protonen nog preciezer te maken en het omliggende gezonde weefsel nog beter te sparen. De kracht van protonentherapie is namelijk dat de protonen precies gericht kunnen worden zodat er geen dosis achter de tumor komt – in tegenstelling tot radiotherapie met röntgenstraling. Echter, hiermee wordt de behandeling extra gevoelig voor anatomische veranderingen tijdens de bestraling. Zulke veranderingen kunnen op verschillende tijdsschalen plaatsvinden, van enkele weken, enkele dagen tot zelfs enkele seconden. Belangrijke onderzoekslijnen zijn dan ook:

  • Online compensatie voor anatomische veranderingen met behulp van hoogwaardige beeldsturing.

  • Het ontwerp van bestralingsplannen die robuust zijn onder anatomische veranderingen.

  • De ontwikkeling van detectoren die tijdens de bestraling die kwaliteit van dosisafgifte kunnen waarborgen.

  • Het meenemen van biologische informatie in het optimaliseren en aanpassen van de bestralingsplannen, zoals bijvoorbeeld variatie in de stralingsgevoeligheid van de tumor.

Speerpunt: klinische studies
Een tweede speerpunt is het uitvoeren van klinische studies met als doel meer te weten te komen over het effect van de behandeling op de tumor en het omliggende gezonde weefsel. Hierbij zijn kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit belangrijke aandachtsgebieden.

Aan welke technische innovaties werkt de TU Delft om de behandeling van kanker met protonentherapie in HollandPTC nog beter en veiliger te maken? Prof. Bert Wolterbeek, hoogleraar Radiochemie aan de TU Delft, geeft antwoord op deze vraag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen