AMC en partners ontwikkelen online cursus Ebola

Array

Op 30 maart lanceren het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (Julius Centrum/Julius Global Health) en Elevate Health de gratis online cursus “Ebola: essentiële kennis voor gezondheidsprofessionals” via het online onderwijs platform Coursera. Momenteel wordt West-Afrika geconfronteerd met de grootste uitbraak van Ebola in de geschiedenis. Hoewel de ziekte over de piek heen lijkt te zijn, is het gevaar nog niet geweken en zijn er nieuwe uitbraken te verwachten.

ebola virusIn deze drieweekse cursus zal de gezondheidsprofessional die geïnteresseerd is in ebola, zorg verleent, of gaat verlenen aan (verdachte) ebola patiënten, essentiële kennis opdoen over de ziekte. De epidemiologie, pathofysiologie, verspreiding, het klinisch beeld en beloop van de ziekte worden behandeld. Daarnaast besteedt de cursus aandacht aan de behandeling, nieuwe vaccines en therapieën die in ontwikkeling zijn. Op basis van de ervaringen van Artsen zonder Grenzen en de Lion Heart Foundation in West-Afrika wordt de deelnemer een blik op de klinische werkelijkheid geboden. De interactieve cursus is ontwikkeld onder leiding van prof. dr. Martin Grobusch, professor Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde in het AMC, in samenwerking met eerdergenoemde partners.

Academisch Medisch Centrum (AMC)
Het AMC heeft een breed portfolio op het gebied van Virale Hemorrhagische Koorts (VHF), waar ebola onderdeel van uitmaakt. De voorzitter van het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde (‘Het Tropencentrum’), prof. dr. Martin Grobusch, was betrokken bij het identificeren en behandelen van patiënten met VHF in Europa en Afrika. Het Tropencentrum draagt bij aan het opzetten en onderhouden van voorzorgsmaatregelen voor mogelijke ebola patiënten in het AMC, regioziekenhuizen en bij ambulance diensten. Ook adviseert het Tropencentrum verschillende ziekenhuizen en instituten over de dreiging van ebola in Afrikaanse landen, waaronder Mali en Congo-Brazzaville. Momenteel is de onderzoeksgroep betrokken bij een fase I klinische studie naar een ebola vaccine en werkt zij nauw samen met het Lion Heart Medical Centre in Yele, Sierra Leone.

Online onderwijs in het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht
Elevate Health is opgericht in 2012 met als doel een platform te bieden voor online onderwijs aan gezondheidsprofessionals wereldwijd. Elevate heeft bijgedragen aan deze Massive Open Online Course (MOOC), door het bieden van didactische ondersteuning en e-learning expertise. Dit jaar zal de Universiteit Utrecht nog vier andere MOOCs ontwikkelen. Meer informatie over Elevate: www.elevatehealth.eu

Julius Global Health
Binnen de divisie Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns geneeskunde van het UMC Utrecht, houdt Julius Global Health zich bezig met mondiale gezondheid. Onderzoeksthema’s en onderwijs activiteiten richten zich op infectieziekten, reproductieve gezondheid, kindergeneeskunde, kanker, diabetes en cardiovasculaire epidemiologie, en de invloed van het milieu op gezondheid. Een overzicht van verschillende projecten is hier beschikbaar: www.globalhealth.eu

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen