Expertgroep buigt zich over kwaliteit Spoedzorg

Array

De Adviescommissie Kwaliteit (ACK) van Zorginstituut Nederland heeft een Expertgroep Spoedzorg ingesteld onder voorzitterschap van Prof. Dr. Jan Kremer, hoogleraar patiëntgerichtheid in Nijmegen en lid van de ACK. De deskundigen in de Expertgroep zullen advies uitbrengen over de kwaliteitsnormen voor spoedzorg. Voorzitter Kremer: “Ik ben er van overtuigd dat we met deze topdeskundigen beschikken over de benodigde expertise. Zij zijn stuk voor stuk in staat om op een onafhankelijke manier de kwaliteit van zorg te beoordelen.”

Draagvlak
De betrokkenheid van het Zorginstituut bij de spoedzorg dateert van de zomer van 2014. Toen is het Zorginstituut ingegaan op het verzoek om te inventariseren of er draagvlak is voor indicatoren die moeten zorgen voor een betere kwaliteit van de spoedzorg voor multitrauma (meerdere letsels opgelopen door een ernstig ongeval), heupfractuur, gescheurde buikslagader, acuut hartinfarct, CVA (beroerte) en geboortezorg.

acuut spoedOpdracht
De Expertgroep Spoedzorg zal beoordelen of de ingediende kwaliteitsindicatoren geschikt zijn om de kwaliteit van de spoedzorg te kunnen beoordelen. Daarnaast zal de expertgroep onderzoeken of voor alle kwaliteitsindicatoren onderbouwde normen bekend zijn waaraan moet worden voldaan om van goede spoedzorg te kunnen spreken. De expertgroep zal zich ook specifiek buigen over de verdere ontwikkeling van de zogenoemde 30-daagse mortaliteitscijfers voor multitrauma (meerdere letsels opgelopen door een ernstig ongeval) en van indicatoren die inzicht geven in wat de behandeling uiteindelijk voor uitkomst heeft voor patiënten met heupfracturen of een acuut hartinfarct. Daarbij wordt ook gekeken of goede uitkomsten samenhangen met het aantal malen dat een behandeling in het ziekenhuis wordt toegepast (zogenaamde volumenormen).

De geboortezorg is vooralsnog niet meegenomen in de opdrachtformulering. De verwachting is dat het College Perinatale Zorg (CPZ) over enkele maanden een gedragen zorgstandaard geboortezorg met bijbehorende kwaliteitsindicatoren zal opleveren.

Het conceptadvies is naar verwachting zomer 2015 gereed. Het zal daarna ter consultatie worden voorgelegd aan de relevante partijen in de zorg en op grond daarvan – waar nodig – worden aangepast. Op basis van het definitieve oordeel en advies zal het Zorginstituut de termijnen vaststellen waarop eventueel verdere ontwikkeling en indiening van aanvullende indicatoren gereed moet zijn. Het vastleggen van afspraken hierover met partijen gebeurt uiterlijk najaar 2015.

Samenstelling
De samenstelling van de Expertgroep Spoedzorg is als volgt:

  • Prof. dr. J.A.M. Kremer, gynaecoloog en hoogleraar patiëntgerichtheid, Radboudumc Nijmegen (voorzitter)
  • Prof. dr. N.J. de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde, UMC Utrecht (vice-voorzitter)
  • Prof. dr. J.H. van Bockel, emeritus hoogleraar vaatchirurgie, LUMC Leiden
  • Dr. A.C. Vahl, vaatchirurg en epidemioloog, OLVG Amsterdam
  • Dr. M.C. Visser, neuroloog, VUMC Amsterdam
  • Dr. E.J. van Dijk, neuroloog, Radboudumc Nijmegen
  • Prof dr. E.E. van der Wall, emeritus hoogleraar cardiologie, LUMC Leiden
  • Dr. C.E.E. van Ofwegen-Hanekamp, cardioloog, Diakonessenhuis Utrecht
  • Prof. dr. L.P.H. Leenen, hoogleraar traumachirurgie, UMC Utrecht
  • Drs. H.J. Huisman, SEH arts, ziekenhuis Bernhoven Uden
  • Dr. J.B.A. van Mourik, orthopedisch chirurg, Maxima Medisch Centrum Veldhoven
  • Dr. S.C.E. Klein Nagelvoort Schuit, internist acute geneeskunde-intensivist, Erasmus MC Rotterdam

Indien nodig kan de expertgroep worden uitgebreid met andere deskundigen op het gebied van de spoedzorg(-keten).

Bron: Zorginstituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen