Nederlanders steeds meer in conditie

Array

De helft van de Nederlanders is de afgelopen drie jaar bewuster gaan leven. In deze periode is men vooral minder alcohol gaan drinken, minder gaan eten en meer gaan letten op de mentale gezondheid. Deze bewustwording zorgt er mede voor dat een kwart van de Nederlanders dagelijkse beweging registreert. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.020 Nederlandse consumenten.

Nederlanders kiezen een bewuster leven
Nederlanders hebben de afgelopen drie jaar massaal gekozen voor een bewuster leven (52%). Met name de leeftijdsgroep tot 35 jaar kiest voor een bewuster leven (58%), daarentegen kiezen 50-plussers daar minder vaak voor (48%).

Bewuster leven uit zich over het algemeen in gezonder en bewuster omgaan met voeding en meer bewegen. Voor 54% geldt dat een gebeurtenis in de omgeving heeft gezorgd voor de verandering, zoals door ziekte, het overlijden van naasten en het krijgen van (klein)kinderen.

“Betere zorg voor lijf en leden, sporten, goed eten” – panellid Multiscope panel

20150304160426

Minder alcohol en bewuster van mentale gezondheid
Nederlanders drinken de afgelopen drie jaar vooral minder alcohol (40%), letten meer op de mentale gezondheid (35%) en eten minder (34%). Daarnaast wordt er in Nederland in mindere mate gerookt. Vier op de tien rokers rookt minder dan drie jaar geleden, terwijl een op de tien aangeeft meer te roken.

 

Registreren dagelijkse beweging populair
Een op de vier Nederlanders (23%) registreert op z’n minst af en toe dagelijkse beweging. Zelfs een op de twintig Nederlanders registreert altijd de dagelijkse beweging. De penetratie van de smartphone heeft gezorgd voor deze populariteit. Vier op de tien gebruikt hiervoor namelijk de smartphone. Een kwart gebruikt een stappenteller.

“Leuk om bij te houden en te zien hoeveel je beweegt. Zonder registratie heb je geen idee.” – panellid Multiscope panel

Een op de tien Nederlanders slaat gezondheidsdata (bv. beweging, sport en lichaamsfuncties) uit diverse apparaten en apps op één locatie op. Hiervoor worden Apple Health (12%), Google Fit (11%) en Samsung S Health (11%) het meest gebruikt. Mannen zijn hierin actiever dan vrouwen.

Methodiek en verantwoording
De cijfers uit dit marktonderzoek zijn tot stand gekomen door een grootschalige peiling onder het Multiscope online consumentenpanel, waarbij in totaal 1.020 leden het onderzoek volledig hebben ingevuld. Het onderzoek is representatief voor de online populatie.

Bron: Multiscope

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen