Francis Collins, adviseur gezondheidszorg Obama, bezoekt UMCG

Array

Francis Collin leidde het Humane Genoom Project, is directeur van de National Institutes of Health (NIH) én is een belangrijke adviseur van de Amerikaanse president Obama. Tussen de bedrijven door zet dr. Francis Collins voor even voet op Groningse bodem. In het UMCG geeft hij op 18 maart een lezing over Healthy Ageing onderzoek in Amerika. Ook spreekt hij tijdens een wetenschappelijk minisymposium “From genetics to clinics” op 17 maart over het prematuur verouderingssyndroom; een zeldzame ziekte die maakt dat je versneld ouder wordt.

Dr. Collins mag als directeur van het NIH jaarlijks 30 miljard dollar investeren in de medische wetenschap. Hij heeft maar liefst 27 medische onderzoeksinstituten onder zijn hoede, waarvan een zich volledig richt op het thema veroudering. Maar ook in de 26 andere instituten (zoals het nationale hart, long en bloed – en het kankerinstituut) speelt het thema veroudering als risicofactor voor chronische aandoeningen een centrale rol.

Franci CollinTijdens de lezing op 18 maart zal dr. Collins meer vertellen over de manier waarop in Amerika onderzoek wordt gedaan naar Healthy Ageing, oftewel Gezond Ouder Worden. Dit is eveneens het speerpunt van het UMCG. “In Amerika kennen ze dezelfde gezondheidsproblematiek als in Europa”, vertelt hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga, die dr. Collins uitnodigde om naar Groningen te komen. “Mensen worden in Amerika ook steeds ouder maar leven niet per definitie gezonder. Het is interessant om te horen hoe dit land daarmee omgaat. UMCG heeft Healthy Ageing al sinds 2006 als speerpunt van onderzoek. NIH heeft dat thema nu benoemd tot rode draad in haar instituten. Wat kunnen we van deze ontwikkeling in Amerika leren? Hoe kunnen we nog meer samenwerken? De lezing zal veel inspiratie bieden.”

De dag voorafgaand aan de lezing, spreekt dr. Collins over zijn baanbrekende onderzoek naar het prematuur verouderingssyndroom: een zeldzame ziekte die maakt dat je versneld ouder wordt. “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe een unieke patiëntengroep ons veel kan leren over veroudering”, zegt professor Wijmenga. “Dr. Collins werd geïnspireerd door deze ziekte en door zijn ontmoeting met patiënten. Hij wilde graag iets voor hen betekenen door het starten van een onderzoek en zal daar ook met liefde over vertellen.”

De Healthy Ageing lezing van dr. Collins vindt plaats op 18 maart van 12.00 tot 13.00 uur in het UMCG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen