Veilig beeldbellen in de zorg

radboud-200x183Vernieuwde FaceTalkTM klaar voor brede uitrol in de zorg
Het Radboudumc en Qconferencing gaan intensief samenwerken om de tweede generatie van FaceTalkTM breed aan te bieden aan de zorgsector in de Benelux. Met Facetalk kunnen zorgprofessionals vanaf iedere locatie, veilig online, beeldbellen met patiënten en online overleggen met andere zorgprofessionals. De tweede generatie van Facetalk, die op 18 maart tijdens de Zorg en ICT beurs wordt gepresenteerd, maakt gebruik van nieuwe technologie en biedt verbeterde functionaliteiten die de kwaliteit en veiligheid van online videoconsulten garanderen.

Drie jaar geleden introduceerde het Radboudumc vanuit het REshape Center Facetalk, een moderne veilige en efficie?nte online manier van communiceren tussen patiënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling. Via iPad, Android-tablets, laptop en pc met camera zijn zij met elkaar in contact, bijvoorbeeld tijdens speciale online poli afspraken. Inmiddels is de techniek voldoende ‘volwassen’ om op grote schaal in te zetten.

Videoconsult is efficiënter en bespaart reistijd
Het werken met videocommunicatie biedt zowel artsen als patiënten en hun familie veel voordelen.
Door Facetalk hoeven patiënten minder te reizen en kan bij een consult ook andere expertise op afstand worden geraadpleegd. Met Facetalk blijft de arts – patiënt communicatie op peil omdat er –net zoals in de spreekkamer- emoties kunnen worden uitgewisseld en gezichtsuitdrukkingen zichtbaar zijn. Ook kunnen hiermee foto’s of andere gegevens veilig en snel worden gedeeld. Daarnaast kunnen zorgverleners eenvoudig vanaf een andere locatie aansluiten bij besprekingen over behandeling van patie?nten. De videoconsulten maken het voeren van een multidisciplinair overleg eenvoudiger; mede omdat de gebruikers met Facetalk ook kunnen inbellen op de ‘traditionele’ videoconferencing.

Virtuele wachtkamer vereenvoudigt planning en afstemming

Het plannen en uitnodigen van patie?nten of collega’s is met de vernieuwde Facetalk erg eenvoudig geworden. De zorgprofessional kan met behulp van een kalender gepersonaliseerde e- mails versturen naar collega’s of patiënten, met een linkje naar de virtuele wachtkamer. Deze kan per praktijk of afdeling ingericht worden, zodat de patiënt zich thuis kan voorbereiden op het gesprek. Ook ziet de gebruiker of de arts/assistent online is en wordt in de wachtkamer aangeduid of het spreekuur op tijd loopt. Eventueel kan er 30 minuten vooraf nog een sms ter herinnering worden verstuurd.

Integratie met ziekenhuisinformatiesysteem mogelijk
De vernieuwde FaceTalk onderscheidt zich doordat het kan aansluiten op het Ziekenhuisinformatiesysteem, het zogeheten ZIS (bijvoorbeeld Epic). Hierdoor kan de arts blijven werken zoals voorheen; het dossier kan worden bijgewerkt gedurende het consult. Daarnaast kunnen agenda’s en benodigde patiëntgegevens worden samengevoegd bij het maken van de videoafspraken en het versturen van uitnodigingen. Zo ontstaat één agenda per praktijk/ afdeling/ arts met een volledig overzicht van alle afspraken terwijl alle gegevens van de patiënt binnen het ZIS blijven. In het Radboudumc kan met Facetalk gewerkt worden vanuit alle computersystemen en is de koppeling met het HereismydataTM-platform voorzien. Met dit platform kunnen de patiënten zelf het eigen Persoonlijk Gezondheids Dossier (PGD) ook in communities en e-health gebruiken.

Veilige communicatie
Veilig gebruik van (patiënt)informatie is essentieel in de gezondheidszorg. Deze veiligheid is bij FaceTalk gewaarborgd. FaceTalk voldoet aan de ISO 27001 en NEN7510 normering voor informatiebeveiliging in de zorg. Alle videocommunicatie verloopt realtime. Extra medische informatie die tijdens het online gesprek wordt gedeeld wordt niet opgeslagen. De informatie is alleen op het moment zelf te bekijken door de deelnemers van de sessie en is na de sessie niet terug te halen. Deze beveiligde videoverbindingen verlopen via de Nederlandse servers van Qconferencing.

Lancering FacetalkTM op Zorg & ICT beurs 18-20 maart!Jaarbeurs Utrecht, hal 10 stand E16 Op 18 maart is de lancering van het vernieuwde FaceTalk. Presentatie van Lucien Engelen, directeur Radboudumc REshape Center op donderdag 19 maart om 10.15 uur. FaceTalk is gedurende de Zorg & ICT beurs aanwezig in hal 10, stand E16.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen