Langer thuis wonen voor mensen met dementie

dementieLandelijk Congres Moderne Dementiezorg Thuis
De ondersteuning voor mensen met dementie in de thuissituatie verandert sterk. De cliënten en hun wensen veranderen. De rol van gemeenten wordt steeds groter en de werkzaamheden van zorg- en welzijnsmedewerkers zien er over 10 jaar anders uit.
Het aantal thuiswonenden met dementie stijgt de komende decennia naar verwachting van 180.000 naar 420.000. De sluiting van veel verzorgingshuizen heeft tot gevolg dat ook veel meer mensen met een gevorderde dementie thuis blijven wonen. Kortom de zorg voor mensen met dementie is sterk in beweging.

Daarom organiseren StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ i.s.m. Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie en de MOgroep een speciale editie van het landelijk congres Moderne Dementiezorg met als thema dementiezorg thuis. Het congres vindt plaats op 15 juni 2015 in Spant! in Bussum.

De 6 voorgaande edities van dit congres waren gewijd aan het brede thema Moderne Dementiezorg. Doordat er in de thuiszorg veel ontwikkelingen zijn, staat het congres van 15 juni volledig in het teken van ondersteuning in de thuissituatie. Op 23 november 2015 vindt de 8e editie plaats van het brede Congres Moderne Dementiezorg.

Tijdens dit congres gaan de deelnemers op ontdekkingsreis en maken kennis met inspirerende en vernieuwende initiatieven. Gezamenlijk zoeken wij antwoorden op de vraag: Wat zijn de essentiële discussies de komende jaren? Hoe verandert de rol van iedere beroepskracht in wonen, zorg en welzijn ten opzichte van mantelzorgers en vrijwilligers? Hoe zetten we de persoon met dementie meer in zijn kracht?

Naast een inspirerend plenair programma, waarbij ook mantelzorgers en mensen met dementie een nadrukkelijke rol spelen, hebben de congresdeelnemers de keuze uit 36 verschillende workshops en inspiratiesessies. Gezamenlijk gaan de deelnemers op zoek naar oplossingen voor lastige vraagstukken, geïnspireerd door goede praktijkvoorbeelden.
De sessies zijn verdeeld over de volgende thema’s:

• Dementievriendelijke gemeenschap
• Dagbesteding
• Sociale contacten
• Ketenzorg
• Gespecialiseerde zorg thuis
• Emotieleven
• Omgaan met gedragsverandering
• Zelfredzaamheid
• Mantelzorg en informele zorg
• Wonen en ICT

In de aanloop naar het bijeenkomst wordt al kennis gedeeld in de speciaal voor dit congres gestarte LinkedIn groep Moderne Dementiezorg.

Congresprogramma
Het complete congresprogramma staat op www.studiearena.nl, waar de deelnemers zich eenvoudig online kunnen inschrijven.