NVDA: Titelbescherming doktersassistent noodzakelijk

Array

De NVDA pleit voor het regelen van het beroep doktersassistent op grond van artikel 34 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Opname in artikel 34 leidt tot bescherming van de titel van doktersassistent. Die mag dan alleen gevoerd worden door degenen die een opleiding tot doktersassistent volgden.

Bescherming patiënten
De Wet BIG vervult een belangrijke rol vervult in het bevorderen en bewaken van de beroepsuitoefening en het beschermen van patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Minister Schippers is niet van plan dit jaar de wet te herzien, wel zal de bewindsvrouw op diverse onderdelen het systeem verbeteren, zodat patiënten beter beschermd worden. Dit plan zal zij in de loop van 2015 bekend maken.

verpleegkundigOm de tafel met VWS
Kees Gillis, voorzitter van de NVDA: “We zijn intensief bezig om het beroep van doktersassistent onder artikel 34 van de Wet BIG te krijgen. Voor ons is van belang om te weten of de criteria om in de wet te worden opgenomen nog bespreekbaar zijn. We zijn hierover in overleg met het ministerie van VWS. De NVDA zet er uiteraard op in dat het beroep van doktersassistent onder de geformuleerde criteria komt te vallen. Om die reden zetten we onze lobby onder andere samen met Ineen voort.”

Complexer
Het regelen van het beroep is nodig, omdat doktersassistenten met steeds minder mensen steeds meer en complexer werk moeten doen. Factoren als vergrijzing, afname van het aantal jongeren, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen, verschuiving van de tweede naar de eerstelijnszorg en budgettaire beperkingen liggen hieraan ten grondslag. Door het beroep te regelen krijgen patiënten, zorgverleners en andere betrokkenen in deze snel veranderende context duidelijkheid over de opleiding en deskundigheid van de doktersassistent.

Beroepscompetentieprofiel Doktersassistent
Kwaliteitsregister Doktersassistent
Wet BIG algemene informatie (informatie over het verschil tussen artikel 3 en artikel 34)

Teken de petitie online: titelbescherming doktersassistent noodzakelijk!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen