Nieuw Gips- en Wondbehandelcentrum Sint Maartenskliniek geopend

0
633

Deze week heeft het nieuwe Gips- en Wondbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek haar deuren geopend voor patiënten. Het afgelopen jaar is binnen de Sint Maartenskliniek gebouwd aan deze afdeling. Hiermee voegt de gespecialiseerde kliniek voor houding en beweging een nieuw hoofdstuk toe aan haar rijke geschiedenis op het gebied van gips- en wondbehandelingen.

foto_gipsenwondbehandelcentrum_sintmaartenskliniek_april2015_verkleindBinnen de Sint Maartenskliniek was in 1964 het initiatief genomen tot de oprichting van de Nederlandse Vereniging van Gipsmeesters en in 1966 is in de kliniek de opleiding tot gipsverbandmeester gestart. Bij de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek in 1999 kreeg de gipskamer een beperkte afdeling, vanuit de toenmalige visie dat er steeds minder gipsbehandelingen nodig zouden zijn in de toekomst. Het liep echter anders. In 1995 werden er nog ongeveer 4.500 patiënten behandeld, in 2014 ging het om ruim 13.000 patiënten. De gipskamer was dan ook toe aan een ruimere afdeling.

 

De gipskamer heeft de afgelopen jaren tevens een veranderd profiel gekregen. Naast gipsbehandelingen, behoort tegenwoordig ook wondverzorging tot het behandelaanbod. Daarnaast is sinds kort een begin gemaakt met het verstrekken van hulpmiddelen, zoals kniebraces, polsbraces en korsetten. De nieuw verbouwde afdeling zal dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van de ‘gipskamer’ om een volwaardig expertisecentrum te worden op het gebied van (im)mobiliserende materialen en wondverzorging. Om die reden is gekozen voor een nieuwe naam; Gips- en Wondbehandelcentrum. Helmie Cornelissen, hoofd van het Gips- en Wondbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek voegt toe: “Het is vooral de behandeling van wonden waarin wij ons onderscheiden van andere ziekenhuizen. Daar is meestal een wondconsulente die alleen wonden behandeld. Bij ons zijn er gipsverbandmeesters die ook de opleiding tot wondconsulent hebben gedaan en dat maakt de behandeling compleet. De patiënt is op één plek waar alles wordt gedaan.”

 

De nieuwe afdeling is opgedeeld in 6 aparte behandelruimtes. Deze ruimtes zijn verschillend van grootte met ieder haar eigen kenmerken. Eén van deze behandelruimtes is de klinische gipskamer, voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. De klinische gipskamer is vele malen groter dan de andere behandelruimtes, zodat er voldoende ruimte is om een transfer te maken van het bed naar de behandeltafel. Tevens is in deze ruimte een plafondlift aanwezig. Op het algemene plein en in de klinische gipskamer zijn bovendien werkplekken gecreëerd waar korsetten en andere gemaakte braces afgewerkt kunnen worden.

 

Cornelissen is trots op de nieuwe afdeling: “Allereerst is het een mooie ruimte geworden waar patiënten zich, ondanks de vervelende behandelingen die zij soms moeten ondergaan, prettig voelen. Er is bovendien meer privacy en rust. Verder hoeft een patient veel minder ver te lopen en zoeken om onze afdeling te vinden. We zitten nu centraal op de begane grond van de kliniek. Het is echt een bijzondere afdeling geworden waar we trots op mogen zijn, en het is ook een mooi nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis op het gebied van gips- en wondbehandelingen.”