Onjuiste berichtgeving Onglyza (saxagliptine)

Array

Op onder andere Telegraaf.nl staat onjuiste en misleidende informatie over het diabetesgeneesmiddel Onglyza™  (saxagliptine). In het bericht worden mensen die het middel voor diabetes gebruiken onterecht gewaarschuwd. Het is onjuist dat het gebruik van dit middel het risico op hartfalen en de kans op overlijden zou vergroten en de berichtgeving in de media veroorzaakt nu onnodige onrust bij patiënten die dit middel gebruiken.

De berichtgeving, afkomstig van de website van de stichting “Hartpatiënten Nederland”, een naar eigen zeggen “niet-wetenschappelijke organisatie”, lijkt gebaseerd op de uitkomst van een discussie van een adviescommissie van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) van vorige week.

diabetesOp 14 april jl. heeft de US Food and Drug Administration (FDA) Endocrinologic and Metabolic Drugs Advisory Committee (EMDAC) de resultaten van de SAVOR studie met Onglyza® (saxagliptine) besproken.

Deze adviescommissie heeft middels stemming vastgesteld (13 voor, 1 tegen, 1 onthouding) dat de studiedata laten zien dat behandeling van type 2 diabetes met saxagliptine een afgewogen en acceptabel cardiovasculair risicoprofiel kent.

14 van de 15 commissieleden deden de aanbeveling aanvullende veiligheidsinformatie in de productinformatie en bijsluiter op te nemen.

De Europese en Nederlandse registratie-autoriteiten hebben overigens medio 2014 de SAVOR data al geëvalueerd waarbij aanvullende informatie is toegevoegd aan de samenvatting van productkenmerken: “Ervaring bij NYHA klasse III-IV is nog beperkt. Daarom is voorzichtigheid geboden bij de behandeling van deze patiënten”.[3] Deze informatie is dus sinds 2014 al beschikbaar voor zorgverleners en patiënten.

De resultaten van de SAVOR-studie zijn in 2013 gepubliceerd in the New England Journal of Medicine,[2] een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. Saxagliptine behoort tot de best bestudeerde diabetesgeneesmiddelen op gebied van cardiovasculaire veiligheid.

In de SAVOR-studie (Saxagliptin Assessment of Vascular Outcomes Recorded in Patients with Diabetes Mellitus) is een groep van 16.492 patiënten gevolgd met type 2 diabetes en een cardiovasculaire voorgeschiedenis of met meerdere CV risicofactoren. Bij aanvang van de studie was 78.6% van de patiënten bekend met hart- en vaatziekten. [1]

SAVOR is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase-4 studie die in overleg met de FDA werd opgezet om eventuele cardiovasculaire effecten van behandeling met saxagliptine te evalueren, aangezien diabetespatiënten in algemene zin een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel hebben. De hoofdconclusie van deze studie is dat er geen verhoogd cardiovasculair risico is bij gebruik van saxagliptine.

Bron: AstraZeneca

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen