Een avond over ‘Early Goal Directed Therapy’ tijdens hoogrisico-OK #EGDTASz @asznl

0
918
Intensivist Michael Frank

Resulteert Early Goal Directed Therapy (EGDT) tijdens hoogrisico-chirurgie in een betere uitkomst voor de patiënt? Deze vraag staat centraal tijdens een thema-avond op donderdag 25 juni in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. #EGDTASz @asznl

Dezelfde vraag staat centraal in de multicenter ‘EGDT-studie’ van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waarin het Albert Schweitzer ziekenhuis tot nu toe de meeste patiënten heeft geïncludeerd. Anesthesioloog/intensivist Michael Frank legt uit waar het om gaat. “Van oudsher zijn we gewend om tijdens grote operaties de bloeddruk te monitoren. De bloedstroomsnelheid (blood flow) was op OK lange tijd nauwelijks een issue. Daar komt langzamerhand verandering in. Internationaal groeit de overtuiging dat het waarborgen van een goede bloedstroomsnelheid tijdens OK, naderhand resulteert in kwaliteitsverbetering door complicatiereductie (pneumonie, myocardinfarct, nierfunctiestoornissen, naadlekkage enzovoort) en in kostenreductie door ligduurverkorting.”

Intensivist Michael Frank
Michael Frank

Binnen de EGDT-studie wordt tijdens hoog- en middenrisico-chirurgie (met IC/HC-indicatie) naast de bloeddruk van de patiënt óók de bloedstroomsnelheid gemeten, volgens een vast protocol en aan de hand van cardic output en slagvolumevariatie. Frank: “Bij een goede bloeddruk kan de doorbloeding toch suboptimaal zijn, wat mogelijk een nadelig effect heeft op de organen en het geopereerde gebied. Bij onvoldoende vulling van het vaatbed, zijn interventies om de bloeddruk te verhogen bovendien zinloos. Is tijdens de OK de bloedstroomsnelheid laag, dan dienen we de patiënt vocht toe om de bloedstroomsnelheid te verbeteren.”


Na OK
worden de patiënten en een controlegroep langere tijd gevolgd om onder meer het herstel, complicaties en de levenskwaliteit te monitoren.Opmerkelijk genoeg is tijdens de looptijd van deze studie vrij onverwacht een hausse ontstaan aan aandacht voor EGDT”, stelt Michael Frank vast. “In enkele Europese landen is de methode EGDT zelfs al ingevoerd als staand beleid, zonder overtuigende onderzoeksresultaten. Een reden te meer om het onderwerp in eigen land ook in bredere kring te bespreken.

Sprekers op de thema-avond zijn dr. Jens Peter Hering (anesthesioloog/intensivist Westfries Gasthuis Hoorn), Michael Frank

(anesthesioloog/intensivist Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht), dr. Joost van der Hoeven (chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht) en dr. Bart Geerts (anesthesioloog/intensivist AMC Amsterdam).

De avond duurt van 18.00 tot 20.30 uur. Uitgenodigd zijn alle anesthesiologen, chirurgen en intensivisten (i.o.) in Nederland. Accreditatie is aangevraagd, deelname is gratis. Aanmelden is nodig en kan hier: http://www.asz.nl/professionals/agenda-symposia/2015/6/19533/

Bron: ASz

Vorig artikelErvaringen gezocht voor kort onderzoek naar folder hartrevalidatie
Volgend artikelFilantropie rukt op in de gezondheidszorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.