Fijn Wonen met zorg voor langer verantwoord thuis wonen

Wonen in een comfortabel en energiezuinig huis met slimme technologie en de mogelijkheid om een (zwaar) ziek familielid of partner te laten verplegen. In Gorredijk kan dat in ‘het huis van de toekomst’, de modelwoning van het woonzorgconcept Fijn Wonen. Van Wijnen uit Gorredijk en De Friesland Zorgverzekeraar maken zich sterk voor meer van deze toekomstbestendige woningen. Om de mogelijkheden van dit huis te ervaren, hebben beide partijen er zelf de nacht doorgebracht.

Aan de Ra’anana in Gorredijk heeft Van Wijnen een woning in een paar dagen tijd zo verbouwd dat het voorzien is van slimme technologie en energiemaatregelen.

Die maken het wonen niet alleen comfortabel maar ook goedkoop. Aan het huis is een tijdelijke rolstoeltoegankelijke ‘zorgkamer’ geplaatst, waar iemand die continue intensieve zorg behoeft, kan verblijven. De patiënt hoeft dan niet naar een verpleeghuis of naar een revalidatiecentrum. Met zogeheten domotica wordt hij of zij op afstand medisch ondersteund.

Wonen, zorg en energie
Deze modelwoning is een proeftuin voor nieuwe woonzorgconcepten, die het mogelijk moeten maken om duurzaam, betaalbaar en verantwoord thuis te kunnen wonen met de zorg die nodig is. Dit ‘inspiratiehuis’ is in het najaar gepresenteerd op de landelijke Dag van de Duurzaamheid en staat in de top tien van meest innovatieve concepten. ,,Toen ging het om duurzaamheid op het gebied van energie, nu om die van energie, wonen én zorg, aldus commercieel directeur Jeroen van Balen van Van Wijnen. Dit woonzorgconcept sluit naadloos aan bij de visie van De Friesland Zorgverzekeraar. ,,De Friesland Zorgverzekeraar zet zich in voor innovatie in de zorg. Ook heeft De Friesland maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Dit is een uitstekend voorbeeld van beide. Bovendien is het een nieuw concept dat een aanvulling is op andere al bestaande. Volgens ons is dit een van de oplossingen voor de toekomst’’, motiveert bestuursvoorzitter Diana Monissen.

Overnachting
Woensdag 22 april zijn diverse groepen voor mini-symposia in de woning bijeen geweest om te onderzoeken hoe dit woonconcept verder ontwikkeld kan worden. Opmerkingen en ideeën worden meegenomen in de verdere planvorming. Regiodirecteur Peter Hutten en commercieel directeur Jeroen van Balen van Van Wijnen, bestuursvoorzitter Diana Monissen en directeur Dieneke Mandema van De Friesland Zorgverzekeraar zijn na afloop van de sessies gisteren bijeen gekomen in de woning. Om de samenwerking te benadrukken hebben ze allemaal overnacht in de woning.

Verpleeghuis
Dit Fijn Wonen-concept speelt in op het beleid dat ouderen en patiënten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) zijn daarop ook mede gericht. Alleen als er naast zware zorg ook specialistische behandeling nodig is, komen patiënten en ouderen in aanmerking voor opname in een verpleeghuis. Met  zo’n speciale verpleegunit kunnen mensen langer verantwoord thuis wonen met maximale zorg voor hun beperking. Thuis verpleegd kunnen worden is niet alleen prettig voor de patiënt en de familie, maar het scheelt ook aanmerkelijk in kosten. Een dag in een verpleeghuis is relatief kostbaar in vergelijking met het langer thuis wonen. De beide partijen zijn overtuigd van het idee dat de ervaren kwaliteit van leven zal gaan stijgen en de zorgkosten dalen. De Friesland Zorgverzekeraar is inmiddels in gesprek met mogelijke bewoners van het huis van de toekomst.

Bron: Woonzorgconcept Fijn Wonen; Van Wijnen en De Friesland Zorgverzekeraar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen